Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Ypsilon komt op voor familieleden en naasten van mensen met psychosegevoeligheid. Het adviesdienstteam van Ypsilon ondersteunt familieleden en naasten, luistert naar hun verhaal, verwijst naar hulp en denkt mee over ieders persoonlijke situatie.  

Hoe overtuig ik een naaste met wanen dat hij hulp moet zoeken?

Vraag

Een familielid heeft in perioden last van wanen, denkt dat anderen hem in de gaten houden, dat hij bewust wordt tegengewerkt, en werkt dit doorgaans uit op een ander familielid (verbale agressie, niet openstaan voor logische argumenten, alles wat tegenzit is plots de fout van die ene persoon).

Ik zit met de handen in het haar omdat ik niet weet wat ik kan doen. Ik heb de indruk dat hij hiervoor het beste hulp kan zoeken, maar hoe overtuig ik hem?

Antwoord

Beste X.,

Misschien heb je al gemerkt dat het niet zoveel zin heeft om in discussie te gaan over de ideeën van je familielid. Zijn ervaringen zijn voor hem de werkelijkheid.

Dat hij (nu) geen hulp wil komt vaker voor. Je zou kunnen vragen waar hij zelf last van heeft. Hij zal dat misschien anders beschrijven dan dat jij dat zou doen. Hopelijk voelt hij zich gehoord en gesteund en komt er zo uiteindelijk een aanknopingspunt om hulp te zoeken.

Weet de huisarts al van de situatie? Die kan beoordelen wat er aan de hand is, en kan eventueel doorverwijzen naar gespecialiseerde psychiatrische hulp. Bijvoorbeeld via de GGz.

Op de site van Ypsilon kun je de brochure ‘Help! Psychose in de familie’ gratis downloaden. In deze brochure vind je ook handvatten hoe te communiceren met je familielid.

Ook deze informatie kan helpend zijn: https://ypsilon.org/hoezoziek

Mocht je er niet uitkomen, dan kun je altijd contact opnemen met onze telefonische adviesdienst. De adviesdienst van Ypsilon is elke werkdag bereikbaar tussen 10.00-16.00 uur: 088 000 21 20.

Vriendelijke groet,

Heleen

Ypsilon

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Ypsilon op 15 september 2021

Gerelateerd

Meer over

Naasten
Psychosegevoeligheid

Lees ook