Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Is een teveel aan dopamine oorzaak of gevolg van psychose?

Vraag

Hi Jim,

Ik las vandaag aan artikel in de krant waarin stond dat tijdens een psychose teveel dopamine aanwezig/actief is.

Nu vroeg ik me af: is teveel dopamine een oorzaak voor een psychose krijgen of is teveel dopamine een gevolg van het hebben van een psychose?

Als het een oorzaak is voor het krijgen van een psychose: is het dan belangrijk om ’te veel’ activiteiten die dopamine creëren te voorkomen/beperken?

Ben benieuwd naar je reactie.

Groet,

J.

Antwoord

Beste J.,

Alles over dopamine en psychose is een hypothese. We weten feitelijk heel weinig.

De relatie tussen dopamine en psychose is complex, en het is nog steeds niet helemaal duidelijk of psychose wordt veroorzaakt door een teveel aan dopamine of dat de verhoogde dopamineniveaus een gevolg zijn van de psychose.

Er zijn aanwijzingen dat een teveel aan dopamine in bepaalde delen van de hersenen, met name de mesolimbische route, kan bijdragen tot de ontwikkeling van psychotische symptomen, zoals hallucinaties en waanideeën. Dit staat bekend als de dopaminehypothese van psychose. Volgens deze theorie kan een overactiviteit van dopamine in de mesolimbische baan leiden tot een verstoring van het evenwicht in de belonings- en motivatiesystemen van de hersenen, waardoor de waarneembaarheid van stimuli toeneemt en hallucinaties en wanen ontstaan.

Er is echter ook gesuggereerd dat de verhoogde dopamineniveaus bij mensen met een psychose eerder een gevolg zijn van de ziekte dan een oorzaak. Dit staat bekend als de dopamine dysregulatie syndroom theorie. Volgens deze theorie kan de chronische stress van een psychose veranderingen veroorzaken in het dopaminesysteem van de hersenen, wat leidt tot een verhoogd dopamineniveau dat aanhoudt zelfs wanneer de persoon geen psychotische symptomen ervaart.

De relatie tussen dopamine en psychose is waarschijnlijk complex en veelzijdig, en er is veel meer onderzoek nodig om de onderliggende mechanismen volledig te begrijpen – als dat überhaupt mogelijk is!

Hope this helps!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 15 maart 2023

Gerelateerd

Meer over

dopamine
Psychosegevoeligheid

Lees ook