Main content

Vraag

Ik ben herstellende van een psychose. Ik heb enkele weken risperidon gebruikt.

Is er nu sprake van een teveel of een tekort aan dopamine in mijn hersenen?

En helpt een bepaald voedingspatroon en leefstijl bij herstel?

Antwoord

Beste J.,

Dank voor je goede vragen! Ik kan er het volgende over zeggen:

  1. Of iemand een teveel of een tekort aan dopamine in het hoofd heeft kunnen we niet vaststellen - er is geen test of beeldvormende techniek voor.
  2. Wat dopamine precies te maken heeft met psychose weten we niet. Het zijn slechts speculaties - dus hier zou ik niet al te zeer op proberen te varen. Probeer met je psychiater een medicament te vinden dat een beetje lijkt te werken, zonder al te veel bijwerkingen.
  3. Lifestyle in de zin van aandacht voor slaap, gezond voedsel, bewegen, meditatie, liefde voor de medemens en sociale contacten is HEEL ERG belangrijk voor je herstel. Met betrekking tot voedsel komt het gewoon neer op een beetje gezond eten dus zonder de overdosis aan suiker, vetten en smaak- en kleurstoffen waar we in de Westerse wereld dagelijks veel te veel van binnen krijgen.

Hope this helps!

Groet,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie null
Beantwoord door: Jim van Os op 16 december 2021
  • Deel deze pagina: