Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Is er na een psychose een teveel of een tekort aan dopamine in de hersenen?

Vraag

Ik ben herstellende van een psychose. Ik heb enkele weken risperidon gebruikt.

Is er nu sprake van een teveel of een tekort aan dopamine in mijn hersenen?

En helpt een bepaald voedingspatroon en leefstijl bij herstel?

Antwoord

Beste J.,

Dank voor je goede vragen! Ik kan er het volgende over zeggen:

  1. Of iemand een teveel of een tekort aan dopamine in het hoofd heeft kunnen we niet vaststellen – er is geen test of beeldvormende techniek voor.
  2. Wat dopamine precies te maken heeft met psychose weten we niet. Het zijn slechts speculaties – dus hier zou ik niet al te zeer op proberen te varen. Probeer met je psychiater een medicament te vinden dat een beetje lijkt te werken, zonder al te veel bijwerkingen.
  3. Lifestyle in de zin van aandacht voor slaap, gezond voedsel, bewegen, meditatie, liefde voor de medemens en sociale contacten is HEEL ERG belangrijk voor je herstel. Met betrekking tot voedsel komt het gewoon neer op een beetje gezond eten dus zonder de overdosis aan suiker, vetten en smaak- en kleurstoffen waar we in de Westerse wereld dagelijks veel te veel van binnen krijgen.

Hope this helps!

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie null
Beantwoord door: Jim van Os op 16 december 2021

Gerelateerd

Meer over

Dopamine
Hulp & Herstel
Psychosegevoeligheid

Lees ook