Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

May-May Meijer

May-May Meijer is ervaringsdeskundige bij het UMC Utrecht en oprichter van een vredesorganisatie.  Ze schreef onder andere de boeken ‘Hier ben ik‘ en ‘Missie Wereldvrede.

May-May heeft ook een website

Herstel van psychose, depressie en manieën – May-May

Herstel van psychose en depressie? May-May deelt waardevolle inzichten rondom herstel. Ze zegt: "jij bent uniek, elk herstelproces is uniek".

May-May deelt in deze blog enkele persoonlijke inzichten rondom herstel van psychose, depressie en manie. Ze zegt: “jij bent uniek, elk herstelproces is uniek.” Waardevolle woorden!

Zorg toelaten:

Zorgverleners proberen je te helpen. Het is goed om je dat te realiseren. Soms lijkt het niet zo… Toch willen zij je echt op weg helpen.

Houd hoop:

Er is licht aan het einde van de tunnel. Lees boeken (bijvoorbeeld van Arnhild Lauveng, ‘Morgen ben ik een leeuw’) waar je hoop van krijgt. Of praat met ervaringsdeskundigen die er weer bovenop zijn gekomen. Of kijk video’s van mensen die ook een psychose hebben meegemaakt en die er weer bovenop zijn gekomen.

Probeer te bedenken waar je dankbaar voor bent: dit draagt er ook toe bij dat je je beter voelt.

Medicatie:

Antipsychotica kunnen tijdelijk nodig zijn om je te stabiliseren. Overleg met je psychiater over welk antipsychoticum je het beste kunt nemen. Bij mij duurde het best wel een tijdje voor we het juiste middel hadden gevonden.

Zyprexa droeg bij aan mijn depressiviteit en ik werd er suf van, het was lastig de psychiater hiervan te overtuigen. Uiteindelijk had orap bij mij de minste erge bijwerkingen. Maar goed, ik begrijp dat antipsychotica voor iedereen weer anders kunnen werken. Wellicht lukt het je na een tijdje om stabiel te blijven en weer te kunnen luisteren naar je lichaam/geest en te voelen wanneer het niet goed met je dreigt te gaan.
Er zijn taperingstrips waardoor je langzaam weer kunt afbouwen.

Als je depressief bent: wees lief voor jezelf. Doe iets waardoor je het lijden wat kuntverdragen. Na een tijd gaat het weg.

Vraag hulp

Bel de crisisdienst of de luisterlijn als je het niet meer trekt.

Vind je meaning in life: 

Soms kan een psychische crisis leiden tot een andere opvatting in het leven. Wat wil jij nou echt in het leven? Zo ben ik mezelf gaan inzetten voor vrede door middel van vreedzame methoden en het helpen van mensen die (psychisch) lijden. En voor mij zijn alle mensen dierbaar.

Praten met familie/naasten:

Vooral tijdens mijn psychosen en depressie werd de cirkel van mensen om me heen erg klein. Mijn familie heeft mij destijds erg gesteund.

Wandelen:

Lekker in de natuur kan helpen om je beter te voelen.

Naar de kerk

Dat hielp voor mij. Tijdens mijn psychosen adviseerde Christus mij om open te zijn over mijn psychische kwetsbaarheid en om naar zijn huis te komen. Volg je hart, doe wat bij jou past. Elk herstelproces is uniek.

Edelstenen in huis:

Ik had het gevoel dat er een zware stemming in mijn huis hing en had het gevoel dat er geesten in mijn lichaam zaten. Ik kwam in een winkel waar de energie goed voelde. Ik kocht er de driehoek: bergkristal, rozenkwarts en aquamarijn. Dat hielp om bij mij de ‘geesten’ weg te halen. Ook helpt rust.

Maak een signaleringsplan:

Dit helpt je om tijdig een psychose te herkennen en maatregelen te nemen. Beschrijf wanneer het goed gaat (Fase 0) en de signalen wanneer het mis dreigt te gaan en welke acties er ondernomen moeten worden. Het gaat om verschillende fasen: Fase 1, het gaat minder lekker, Fase 2, toenemende spanning, Fase 3 crisis dreigt en Fase 4, psychose*.

Houd er rekening mee dat je een psychische kwetsbaarheid hebt:

Neem genoeg rust, zeg afspraken af. Na verloop van tijd leerde ik weer naar mijn lichaam te luisteren. Als ik voel dat ik naar buiten wil, ga ik naar buiten zonder eerst nog uren door te werken. Als ik voel dat ik te lang achter de computer zit, dan neem ik even pauze. Als mensen ’s avonds twee uur lang online willen vergaderen (zoomen) zeg ik dat ik maar een uur mee doe omdat ik anders niet kan slapen. Leer grenzen te stellen (lukt mij ook niet altijd even goed hoor…)

Iets anders doen

Fotograferen, tijdelijk vrijwilligerswerk, schrijven, werken bij Seats2Meet. Probeer te doen wat je leuk vindt en wat je nog wel kunt.
Als je je niet meer kunt concentreren: lezen gaat na verloop van tijd beter.

Sporten: 

Ook al ging het niet goed, ik ben het op een gegeven moment toch weer gaan doen. Daardoor voelde ik me beter en leerde ik een vriendin kennen.
Ik zeg dat ik een kwetsbaarheid heb voor psychosen en manieën (i.p.v. het invaliderende schizo-affectieve stoornis).

Gezond eten:

Veel groente, fruit, vis, heel weinig frisdrank.

Slaap

Tijdens mijn ziekenhuisopname sliep ik met knuffel.

Zoek informatie: 

Bijvoorbeeld op www.psychosenet.nl

Veel liefs en sterkte!

Reacties

6 reacties op “Herstel van psychose, depressie en manieën – May-May”

 1. Jos Raaphorst

  Hallo May-May,

  Prachtig dat je in Israël bent geweest. Ik heb in 2018 een 8-daagse rondreis door Israël gemaakt. Mijn doel van de reis was om de plekken te zien waar Jezus geleefd heeft, maar ook om mijn ‘zieke’ joodse geest in mijn geest die de holocaust en Auschwitz heeft meegemaakt te helen. Uiteindelijk heb ik na een aantal zware psychoses mijn geest m.b.t de holocaust en Auschwitz letterlijk bij de klaagmuur In Jeruzalem kunnen helen, door pure acceptatie en liefde die ik voelde bij de muur van mijn joodse vorig leven.
  Ik weet dat het begrip spiritualiteit en reïncarnatie erg gevoelig ligt in de psychiatrie.
  De kracht van mijn Herstelverhaal (manuscript) is, is dat het een heel realistisch en begrijpelijk verhaal is met zichtbare Sociale,Psychische, Biochemische, Geestelijke en Lichamelijke factoren. Waarbij ik vanuit ‘aardse’ en nuchtere invloeden vanuit mijn leven uiteindelijk in aanraking gekomen ben met een aantal zware psychoses die betrekking hadden op mijn vorig leven tijdens de holocaust en in Auschwitz om uiteindelijk mijn geest te helen.
  Ik heb vanuit mijn levensverhaal en wetenschappelijk feiten een dopamine-hypothese over de oorzaak van o.a. psychose (manie, manie met psychose, depressie en depressie met psychose), die door 3 psychiaters, casemanager en een Wetenschappelijk medewerkster van het Trimbos-instituut gelezen is, een hele positieve reactie gehad.
  Mijn laatste psychiater van het Fact (2015) van de GGZ waar Ik na 26 jaar zorg 5 jaar geleden ontslag bij de GGZ kreeg, vond mijn dopamine-hypothese een interessant stuk voor Lieuwe de Haan Hoogleraar psychiatrie in het AMC in Amsterdam.
  Omdat ik daarna met betrekking tot mijn heftige algehele herstel een RondreIs door Zuid-Afrika (2016), bezoek Auschwitz (2017), rondreis Israël (2018) en Schotland (Edinburgh (2018)) heb gemaakt, heb ik daarna nog geen direct vervolg kunnen gegeven van mijn manuscript naar buiten toe.
  In de psychiatrie heeft men de oorzaak van psychose nog niet ontdekt. In mijn dopamine-hypothese en Herstelverhaal ( Levensverhaal) hebben alle factoren die men in de psychiatrie benoemd (Sociale, Psychische, Biochemische, Geestelijke en Lichamelijke) een relatie met elkaar. Daardoor is mijn dopamine-hypothese zowel toegankelijk voor de Sociale psychiatrische wetenschap alsook Biochemische psychiatrische wetenschap.
  May-May na een lang psychiatrisch leven en ook nog een kind geweest te zijn van een psychiatrisch zieke vader, waaruit een echtscheiding is ontstaan, begin ik er aan toe te raken om mijn Herstelverhaal uit te dragen.
  Bedankt voor je mooie verhaal! Het is voor mij geen toeval dat we beide in Israël zijn geweest!

  Veel geluk en kracht,

  Groetjes Jos.

 2. May-May

  Ha Jos,
  Toch nog even een reactie op jouw hele mooie reactie. Ik vind het namelijk heel erg knap van je dat je je eigen weg gegaan bent. Juist op een terrein dat zo gevoelig ligt binnen de psychiatrie, dat van de geesten. Ik kan me de eerste keer nog goed herinneren dat ik het met een psychiater over een geest had. Hij keek me ongelovig aan. Ik kon wel zien dat hij dacht dat ik niet goed bij mijn hoofd was. Toen ik daarna zelf een ervaring had met geesten en gedwongen was opgenomen praatte ik er dan ook met niemand over. Het maakte het lijden enorm zwaar. Ik had het gevoel dat geesten mijn lichaam in en uit gingen. Ik wist niet hoe ik ze eruit kon krijgen, al probeerde Christus me te helpen. Daarom begin ik mijn gastcolleges voor psychiaters en SPV”ers dan ook vaak over geesten, juist omdat dat zo’n lastig onderwerp is voor veel psychiaters en verpleegkundigen. Ik zeg altijd: “je hoeft er niet in te geloven, maar sta in ieder geval open voor de verhalen.” Spiritualiteit is bijna uit het westerse leven verdwenen en dat maakt het denk ik erg moeilijk om mensen met een psychische kwetsbaarheid hulp te verlenen. Ik was dan ook dankbaar voor de verhalen van de dominee die aan de Rembrandthof (het ziekenhuis waar ik opgenomen was) verbonden was. Dus daarom vind ik het erg knap van je dat je jouw hart hebt gevolgd en er door je bezoek aan Auschwitz-Birkenau in geslaagd bent om die Geest en jezelf te helen. Overigens ben ik in hetzelfde jaar als jij, 2017, naar Israel en de Westelijke Jordaanoever (Palestina) geweest. Ik heb de geboortekerk van Christus in Bethlehem bezocht en aan publieke vredesonderhandelingen deelgenomen die georganiseerd waren door de NGO ”Minds of Peace”. Ik hoop dat er gauw vrede komt in het Midden Oosten.
  Jij ook heel veel Liefde gewenst in alles wat je doet!
  Vrede en alle goeds,
  May-May

 3. Jos Raaphorst

  Hallo May-May ik heb gelezen dat je bij je Schizo-affectieve stoornis ervaren hebt dat je geesten in je lichaam hebt.
  Ik ben bij mijn Schizo-affectieve stoornis bij mijn zware psychoses een aantal keren in aanraking gekomen met een vorig leven in Auschwitch. Ik heb in mijn psychoses een vergassingservaring in de isoleer opgedaan, het ruiken van lijkenlucht en het proeven van lijkensmaak alsof ik in staat van ontbinding was en het hebben van moordlustige gevoelens en gedachten die ik uit pure onmacht projecteerde op mijn dierbare familie.
  Wat ik ontdekt heb in mijn ziekzijn is dat een psychose een mechanisme is, waarbij je in je psychose in aanraking kan komen in je Geest met ervaringen uit dit leven en/of vorig leven(s), met als doel om je zieke Geest
  als soort verwerking te helen.
  Ik heb uiteindelijk na 8 zware opnames, 10 maanden isoleer, in 2017 een bezoek gebracht in Auschwitch-Birkenau en heb mijn diepe wond doormidden van psychoses en verkregen wijsheid kunnen helen.
  Ik heb een boek (manuscript) geschreven over mijn herstelverhaal, en heb een goed onderbouwde dopamine-hypothese geschreven over de oorzaak van o.a. Manie, Manie met Psychose (Schizo-affectief) en Psychose. Ik wil als ervaringsdeskundige graag mijn Herstelverhaal uitdragen en mij inzetten voor de psychiatrische wereld.

  1. May-May

   Ha Jos,
   Bedankt voor je enorme moed en je openheid! Dat is een prachtig verjaardagscadeau. Ja, ik geloof wat je schrijft. Al zou ik dat voorheen (voordat ik zelf psychosen had gehad) moeilijk hebben gevonden om voor te stellen, maar ik heb zelf – tot mijn eigen verbazing – ook geesten in mijn lichaam ervaren. Wat hebben jij en je familie enorm geleden. 8 Zware opnames, 10 maanden isoleer. Het ruiken van een lijkenlucht en het proeven van een lijkensmaak. Wat enorm heftig!! En dat je daar uit gekomen bent. Zelfs jezelf hebt weten te helen. Wat goed dat je naar Auschwitch-Birkenau bent geweest! Het lijkt me ontzettend moeilijk om jezelf daarmee te confronteren. Echt heel erg goed! Ik kan me inderdaad voorstellen dat je daarmee wijsheid hebt opgedaan, net zoals dat mijn psychosen mij wijsheid brachten. En wat hoopgevend voor andere mensen die het zwaar hebben en enorm lijden. Ik denk inderdaad dat je een hele grote steun kan zijn voor andere mensen met een psychische kwetsbaarheid. Ik wens je heel veel Liefde op je levenspad en heel veel moois met het uitgeven van je boek. Dat je er maar veel andere mensen mee mag helpen.
   Lieve groet,
   May-May

   1. Jos Raaphorst

    Hallo May-May,

    Wat een mooie stimulerende reactie die ik op mijn verhaal heb gekregen. Je spreekt in jouw verhaal over verschillende Geesten in je lichaam. Voor mij was dit in mijn leven een Geest van een vorig leven tijdens de Holocaust en Auschwitch, die ik in dit leven heb moeten (mogen) helen.
    Uiteindelijk ben ik in mijn ziekteproces erachter gekomen dat een mens meerdere levens op aarde heeft gehad, en dat reïncarnatie wel degelijk bestaat. Ik heb gelezen dat je in aanraking bent gekomen met Jezus Christus. Nu heb ik een keer in een heftige psychose gedacht dat ik Jezus Christus was en wilde de wereld redden met mijn ‘Liefde’ Ik ben blij dat ik in jou een gelijkgestemde hebt gevonden.
    Bedankt voor je reactie, en veel Liefde gewenst in je goede werk!

    Groetjes Jos.

    1. May-May

     Ha Jos,
     Toch nog even een reactie op jouw hele mooie reactie. Ik vind het namelijk heel erg knap van je dat je je eigen weg gegaan bent. Juist op een terrein dat zo gevoelig ligt binnen de psychiatrie, dat van de geesten. Ik kan me de eerste keer nog goed herinneren dat ik het met een psychiater over een geest had. Hij keek me ongelovig aan. Ik kon wel zien dat hij dacht dat ik niet goed bij mijn hoofd was. Toen ik daarna zelf een ervaring had met geesten en gedwongen was opgenomen praatte ik er dan ook met niemand over. Het maakte het lijden enorm zwaar. Ik had het gevoel dat geesten mijn lichaam in en uit gingen. Ik wist niet hoe ik ze eruit kon krijgen, al probeerde Christus me te helpen. Daarom begin ik mijn gastcolleges voor psychiaters en SPV”ers dan ook vaak over geesten, juist omdat dat zo’n lastig onderwerp is voor veel psychiaters en verpleegkundigen. Ik zeg altijd: “je hoeft er niet in te geloven, maar sta in ieder geval open voor de verhalen.” Spiritualiteit is bijna uit het westerse leven verdwenen en dat maakt het denk ik erg moeilijk om mensen met een psychische kwetsbaarheid hulp te verlenen. Ik was dan ook dankbaar voor de verhalen van de dominee die aan de Rembrandthof (het ziekenhuis waar ik opgenomen was) verbonden was. Dus daarom vind ik het erg knap van je dat je jouw hart hebt gevolgd en er door je bezoek aan Auschwitz-Birkenau in geslaagd bent om die Geest en jezelf te helen. Overigens ben ik in hetzelfde jaar als jij, 2017, naar Israel en de Westelijke Jordaanoever (Palestina) geweest. Ik heb de geboortekerk van Christus in Bethlehem bezocht en aan publieke vredesonderhandelingen deelgenomen die georganiseerd waren door de NGO ”Minds of Peace”. Ik hoop dat er gauw vrede komt in het Midden Oosten.
     Jij ook heel veel Liefde gewenst in alles wat je doet!
     Vrede en alle goeds,
     May-May

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *