Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Odette de Theije is kinder- en jeugdpsychiater met ruim 20 jaar ervaring in de GGz en Jeugdzorg, waarbij ze systeemgericht denkt en werkt. Daarnaast zijn leefstijl, zingeving en spiritualiteit belangrijke aandachtspunten in haar visie op kinderen, jeugdigen, en hun families.

Ik heb last van drie stemmen in mijn hoofd, hoe kom ik ervan af?

Vraag

Ik heb last van drie verschillende personen/stemmen in mijn hoofd. De ene zegt dat alles mijn eigen schuld is, de andere zegt dat ik mezelf moet snijden en de derde is kwetsbaar, die denkt dat alles waar is wat die andere personen zeggen.

Hoe komt dit en hoe kom ik ervan af?

Antwoord

Beste K.,

Wat vervelend voor je. Ik begrijp dat je een antidepressivum krijgt voorgeschreven. Bij depressie is het mogelijk dat de gedachten in je hoofd, die je soms als stemmen kunt ervaren, sterker worden.

Je beschrijft eigenlijk een beschuldigende kant, een zelfbeschadigende kant en een kwetsbare kant in jezelf. Het is mogelijk om hier, bijvoorbeeld met schematherapie of cognitieve gedragstherapie, mee aan de slag te gaan.

Belangrijk is hetgeen je schrijft met de arts die jou de medicatie voorschrijft te bespreken, en samen te kijken of je aanvullende behandeling nodig hebt.

Ik wens je hierbij veel succes.

Met vriendelijke groet,

Odette de Theije

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 0-20
Beantwoord door: Odette op 3 december 2020

Gerelateerd

Meer over

Stemmen horen

Lees ook