flag 001
flag 001
flag 001
flag 001
Waar ligt het onderscheid tussen dwanggedachten en stemmen? * PsychoseNet

Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

Expert Avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Waar ligt het onderscheid tussen dwanggedachten en stemmen?

Vraag

Hallo Dirk,

Soms is het lastig om dwanggedachten te onderscheiden van stemmen. Iemand kan intern gedachten horen. Als iemand niet de indruk heeft dat het geluid van een externe bron komt, maar zich realiseert dat het een gedachte is, maar tegelijkertijd deze gedachten constant negatieve dingen zegt (zoals dat je anderen of jezelf pijn moet doen, ‘het lukt je toch niet’, ‘sukkel je moet leiden’, ‘je stelt je aan en verzint alles’), is er dan sprake van dwanggedachten of zijn dit stemmen (intern)?

In dit geval is er een constante strijd tussen die negatieve stemmen (die hij niet hardop hoort) en eigen gedachten, waarbij de negatieve stemmen harder schreeuwen. Het is een negatieve stem die ongewild steeds door het hoofd schreeuwt en die sterker is dan ‘eigen gedachten’. Het ingewikkelde is dat deze negatieve gedachten/stemmen inmiddels als egosyntoon worden ervaren. Er zijn geen dwanghandelingen. Hopelijk kunt u mij duidelijkheid geven en het onderscheid uitleggen. Wat is het verschil tussen interne bron of externe bron? En wordt er bij het horen van stemmen vaker gedacht dat het van de persoon zelf is?

Antwoord

Soms is het onderscheid tussen stemmen en (dwang)gedachten onmogelijk te maken. Stemmen kunnen zowel in als buiten het hoofd gehoord worden. Worden dan vaak als ‘afkomstig van een ander’ (egodystoon) ervaren. Eigen gedachten zouden egosyntoon, of bij de persoon horend zijn.

Als ik met het perspectief van Voice Dialogue kijk, is het onderscheid hooguit academisch, niet zo relevant. De negatieve gedachten zijn een deel van jezelf, de ‘Interne criticus’. Hal en Sidra Stone hebben daar een buitengewoon leerzaam boek over geschreven: Der Innerlijke Criticus ontmaskerd. Zeer aan te raden, en ik denk heel inzichtelijk voor je.

Er zijn allerlei sites over stemmen horen
www.levenmetstemmen.nl
www.omgaanmetstemmenhoren.nl
www.intervoiceonline.org
www.stichtingweerklank.nl
www.dirkcorstens.com
Maar ook over Voice Dialogue
https://voicedialogueworld.com/nl/

Succes!

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 31

Beantwoord door: Dirk Corstens op 29 juni 2020

Gerelateerd

Meer over

Lees ook