Main content

Vraag

Als ik te kort heb geslapen (bijvoorbeeld zoals vannacht door herrie van feestgangers) , ben ik de volgende dag erg prikkelbaar, vooral op de momenten dat mijn suikerspiegel laag lijkt (ik heb geen meetapparaat, dus zeker weten doe ik het niet.). Ik kan dan erg slecht tegen geluid, zoals mijn hard krijsende dochter. Als ik dan eet, bijvoorbeeld een notenreep neemt mijn tolerantie snel toe oftewel mijn prikkelbaarheid af en neemt bovendien mijn concentratie toe.

1. Hoe werkt dit? Is dit bipolair of heet dit super chagrijnigheid in combinatie met een slechte focus?

Antwoord

Te kort slapen leidt bij veel mensen tot prikkelbaarheid een overgevoeligheid voor prikkels. Dit heeft niets met bipolaire stoornissen te maken zolang je geen last hebt (gehad) van manie of depressie.

Als prikkelbaarheid komt door een te laag glucosegehalte in je bloed (hypoglycemie), dan zijn er meestal ook andere verschijnselen (zweten, wazig zien, hartkloppingen, beven). Dat je je door iets te eten wat beter voelt kan ook een aspecifiek effect zijn dat niet rechtstreeks met de glucosespiegel samenhangt. Maar je kunt het eens met de huisarts bespreken en je bloed laten onderzoeken.

Ik zag dat je eind veertig bent, en soms gaan dan verschijnselen van menopauze een rol spelen. Ook daarbij kan je prikkelbaarder worden en minder goed slapen.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 47
Beantwoord door: Ralph Kupka op 25 maart 2019
  • Deel deze pagina: