Main content

Vraag

Ik gebruik Nortrilen. Ik heb geleidelijk opgebouwd van 25 mg naar 75 mg, maar vanwege vervelende bijwerkingen ben ik weer naar 60 mg gegaan. Ik voelde mij top dus ben ik na een week naar 50 mg gegaan. Omdat ik me minder lekker voelde ben ik sinds twee dagen weer naar 60 mg gegaan om toch dat fijne gevoel weer te krijgen.

Hoelang duurt het voordat die 60 mg gaat werken?

Mvg,

R.

Antwoord

Beste R.,

De werking van een antidepressivum verschilt per persoon: hoe hoog de dosis moet zijn, na hoeveel tijd er een effect optreedt. Bovendien is dat effect ook niet constant, maar in de herstelfase van een depressie kan de stemming nog erg op en neer gaan, en dat heeft dan niet alleen met de dosis van de medicatie te maken.

In het algemeen moet er na 4 tot 6 weken een effect zichtbaar worden. De gemiddelde dosis van nortriptyline is 100 tot 150 mg per dag, maar soms werkt het al bij een lagere dosis, of treden er bijwerkingen op waardoor je de dosis niet verder verhoogt.

Je kunt de hoeveelheid die in het bloed zit overigens goed meten om een indruk over de benodigde dosis te krijgen. Bespreek het met je behandelaar.

Met vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 13 mei 2020
  • Deel deze pagina: