Main content

Vraag

Geachte heer Van Os,

Onze dochter is opnieuw ‘vrijwillig’ opgenomen in een ggz-kliniek. De hoofdpsychiater heeft als behandeling al snel een elektroshocktherapie (bijna verplicht) voorgesteld. Wij hebben onze twijfels daarbij.

Wat is het voordeel of nadeel van deze shocks? Is er ook sprake van geheugenverlies op de korte of langere termijn? Deze hoofdpsychiater heeft de intentie om haar 6 behandelingen te geven naast de wederom verhoogde medicatie.

Graag zien wij uw antwoord tegemoet.

Met vriendelijke groeten.

Antwoord

Beste V.,

Het zou een heel exposé vereisen om dit te beantwoorden, maar de korte take is dit:

  1. ECT werkt het best bij oude mensen met ernstige depressie die niet meer eten en drinken, en er dus een situatie van levensgevaar ontstaat.
  2. ECT werkt naast depressie ook goed bij katatonie - die ook levensbedreigend kan zijn.
  3. ECT werkt niet goed bij psychose - soms zie je een verbetering maar die is vaak snel weer weg.
  4. Ja, een bijwerking is geheugenproblemen die soms blijvend kunnen zijn. Dus je moet ECT reserveren voor vooral levensbedreigende situaties.
  5. ECT wordt vaak toegepast in een escalatiemodel van biologische behandelingen. Soms is dit nuttig, maar soms is het een bijwerking van een systeem dat niet goed contact heeft gezocht met de mens onder de psychische ontregeling. Tijdgebrek en de neiging te weinig door de bril van de menselijkheid en teveel door de bril van medicaliserende diagnostiek en behandeling te kijken, kan daaraan bijdragen. Alleen HEEL lastig om dan een plek te vinden waar het beter is, vooral als er sprake is van ernstige problematiek die niemand wil hebben.

Hope this helps,

Groet,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.). Eind december 2021 verscheen zijn nieuwste boek 'We zijn God niet', dat hij samen schreef met Myrrhe van Spronsen.

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over behandeling:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 65+
Beantwoord door: Jim van Os op 21 maart 2022
  • Deel deze pagina: