Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Tim Knoote is afgestudeerd gezondheidszorg technoloog. Bij Howie the Harp is hij opgeleid tot ervaringsdeskundige. Internationaal werkt hij als compagnon met Sean Blackwell. Als ervaringsdeskundige biedt hij perspectief omtrent het fenomeen ‘psychose’. Hoe filter je de zin uit de waanzin?

Komen mijn enge gedachten door de olanzapine?

Vraag

Ik slik 5 mg olanzapine en ik neem drie keer per dag alprazolam.

Ik heb hele enge gedachten als ik wakker word. Komt dit door de olanzapine?

Antwoord

Beste S.,

Bedankt voor je vraag. Ik weet niet of dit direct door de olanzapine komt. Wat ik wel weet is dat het je dromen/gedachten kan beïnvloeden en dat de kwaliteit van slaap naar beneden gaat.

Ik werd zelf ook weleens verward wakker van de olanzapine, totdat de dosis compleet was geland. Toen droomde ik helemaal niet meer en had ik ook geen enge gedachten, sowieso geen gedachten. Het kan zijn dat de enge gedachten het gevolg zijn van je dromen, of dat je onderbewustzijn je iets wil vertellen.

Ik denk dat de angstige gedachten juist omarmd moeten worden en misschien wel dienen als kompas. Angst kan in zekere zin een goede raadgever zijn. Wat willen deze gedachten je eigenlijk zeggen? Wat is er gebeurd in je leven?

Ik leerde mijn enge gedachten te kantelen naar opbouwende. Dat mijn angst er blijkbaar is om me een les te leren, en niet om me te dwarsbomen. Door m’n angst los te koppelen, want ik ben NIET mijn angst, leerde ik een gezondere relatie te ontwikkelen met mijn angst.

Daar valt nog veel over te zeggen… Blijf je gedachten uiten en maak ze tastbaar om de lessen eruit te trekken!

Als je nog vragen hebt, hoor ik het graag!

Warme groet,

Tim Knoote
Ervaringsdeskundige

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Tim Knoote op 14 januari 2021

Gerelateerd

Meer over

Bijwerkingen
Medicatie
olanzapine

Lees ook