Main content

Vraag

Beste Jim van Os,

Ik gebruik escitalopram 20 mg en olanzapine 2.5 mg voor mijn obsessief compulsieve stoornis (OCD).

Sinds de olanzapine is toegevoegd, drie maanden geleden, ben ik 30 kilo aangekomen. De olanzapine werkt heel goed voor mijn OCD. Ik woog drie maanden geleden 65 kilo, en nu 95 kilo. Ik was altijd mager en kon moeilijk aankomen. Ik heb van alles geprobeerd, van dieet tot sporten, maar het heeft weinig effect. Ik heb het al aan de arts gevraagd maar hij zegt dat het komt doordat ik meer eet. Ik eet wel meer dan voorheen, maar ik hou het in de gaten en ik eet gezond.

Nu is mijn vraag: is er niet een medicijn wat deze bijwerking van olanzapine tegen kan gaan? Of wat kan ik anders doen? Welke antipsychotica werken ook goed bij OCD die deze bijwerking minder hebben?

Alvast bedankt voor uw antwoord.

Antwoord

Beste M.,

Dank voor schrijven, lastig parket waar je in zit!

  1. Inderdaad komt de gewichtstoename door verandering in het verzadigingsgevoel waardoor je meer gaat eten - je voelt je door de olanzapine namelijk hongerig terwijl je lichaam in feite al genoeg voedsel heeft gehad. Dus om dat tegen te gaan moet je heel bewust tegen je verzadigingsgevoel in gaan eten - kun je het beste met een diëtist doen.
  2. Metformine is een middel dat bij suikerziekte wordt gebruikt en dat soms kan helpen om de gewichtstoename van olanzapine tegen te gaan. Iets om met je psychiater te bespreken. Elk middel erbij heeft natuurlijk ook weer nadelen.
  3. Er zijn antipsychotica die minder gewichtstoename geven (zie hiervoor onze bijwerkingen keuzetool) maar of ze je net zo goed helpen tegen de OCD is niet van te voren te voorspellen - is weer een kwestie van trial-and-error, vrees ik.

Hope this helps!

Greetz Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over medicatie:

Kijk ook hier:

Angst en Dwang Stichting

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 31 december 2020
  • Deel deze pagina: