Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Is er een alternatief voor olanzapine vanwege het aankomen?

Vraag

Beste Jim van Os,

Ik gebruik escitalopram 20 mg en olanzapine 2.5 mg voor mijn obsessief compulsieve stoornis (OCD).

Sinds de olanzapine is toegevoegd, drie maanden geleden, ben ik 30 kilo aangekomen. De olanzapine werkt heel goed voor mijn OCD. Ik woog drie maanden geleden 65 kilo, en nu 95 kilo. Ik was altijd mager en kon moeilijk aankomen. Ik heb van alles geprobeerd, van dieet tot sporten, maar het heeft weinig effect. Ik heb het al aan de arts gevraagd maar hij zegt dat het komt doordat ik meer eet. Ik eet wel meer dan voorheen, maar ik hou het in de gaten en ik eet gezond.

Nu is mijn vraag: is er niet een medicijn wat deze bijwerking van olanzapine tegen kan gaan? Of wat kan ik anders doen? Welke antipsychotica werken ook goed bij OCD die deze bijwerking minder hebben?

Alvast bedankt voor uw antwoord.

Antwoord

Beste M.,

Dank voor schrijven, lastig parket waar je in zit!

  1. Inderdaad komt de gewichtstoename door verandering in het verzadigingsgevoel waardoor je meer gaat eten – je voelt je door de olanzapine namelijk hongerig terwijl je lichaam in feite al genoeg voedsel heeft gehad. Dus om dat tegen te gaan moet je heel bewust tegen je verzadigingsgevoel in gaan eten – kun je het beste met een diëtist doen.
  2. Metformine is een middel dat bij suikerziekte wordt gebruikt en dat soms kan helpen om de gewichtstoename van olanzapine tegen te gaan. Iets om met je psychiater te bespreken. Elk middel erbij heeft natuurlijk ook weer nadelen.
  3. Er zijn antipsychotica die minder gewichtstoename geven (zie hiervoor onze bijwerkingen keuzetool) maar of ze je net zo goed helpen tegen de OCD is niet van te voren te voorspellen – is weer een kwestie van trial-and-error, vrees ik.

Hope this helps!

Greetz Jim

Heb je ook een vraag voor een eSpreekuur expert? Stel je vraag -gratis en anoniem- via deze link.

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 31 december 2020

Gerelateerd

Meer over

Angst en Dwang
Bijwerkingen
escitalopram
Medicatie
olanzapine

Lees ook