Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Er is mij verteld dat ik depressief ben, maar zelf denk ik daar anders over. Wat nu?

Vraag

Er is mij verteld dat ik depressief ben, maar zelf denk ik daar anders over. Nu denk ik mezelf depressief en ben ik er 24 uur per dag mee bezig. Dat maakt me zo somber en verdrietig. Ik kan het niet loslaten en dat maakt me verward

Antwoord

Depressief‘ is een erg breed begrip. Meestal bedoelen we dat iemand die depressief is geen fut, geen energie, geen plezier in de dingen, en geen trek heeft, en somber is gestemd. Dat kan tijdelijk zijn, als reactie op een nare gebeurtenis, of zomaar, omdat iedereen wel eens een paar dagen ‘down’ is, of onderdeel van een psychische aandoening. Het gaat er niet om hoe je het noemt, maar wat er in jouw geval precies aan de hand is en wat er aan gedaan kan worden. Vraag aan degene die je heeft verteld dat je depressief bent, wat dat in jouw geval betekent, en wat de aanpak ervan zal zijn.

Tip: als je met vragen zit over je diagnose of je behandeling, vraag het dan gewoon aan de hulpverlener.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 25 maart 2020

Gerelateerd

Meer over

Depressie

Lees ook