Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Erfelijkheid psychose: Is een Cacao ceremonie af te raden?

Vraag

Ik ben erfelijk belast met dat ik een grotere kans heb op Schizofrenie of andere psychische aandoeningen. Nu voel ik me erg goed en heb ik nooit klachten gehad, ook voel ik me erg stabiel en zit ik goed in mijn vel.

Ik ga naar een festival waar een Cacao ceremonie is waarin mensen ‘trippen‘. Ik heb vaak gehoord dat door het gebruikende van hallucinerende en trippende middelen het risico vergroot van het krijgen van psychische klachten. Maar is dit ook zo’n groot risico en zwaar af te raden? Of zou het wel ‘mogen’ zonder extreem groot gevaar aangezien ik me goed voel?

Misschien is dit een hele domme vraag, maar ik wil dit graag checken.

Antwoord

Op PsychoseNet kun je nooit domme vragen stellen!

Het antwoord is, helaas, dat gebruik van psychedelische middelen bij iemand met hoger dan gemiddelde psychosegevoeligheid ERNSTIG ontraden moet worden.

Het is namelijk zo dat zelfs na eenmalig gebruik er een verhoogde gevoeligheid kant ontstaan voor de biologische veranderingen die worden geassocieerd met psychose. Bij iemand met een bestaande erfelijke psychosegevoeligheid is dat risico nog ene stuk hoger.

Dus wat mij betreft: niet doen.

Maar hoop wel dat je een mooie tijd hebt!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 21
Beantwoord door: Jim van Os op 5 juli 2019

Gerelateerd

Meer over

Drugs en alcohol

Lees ook