Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Hoe zorgen we dat ons familielid snel de juiste hulp krijgt?

Vraag

Beste Dirk Corstens,

Een familielid van ons is een aantal jaren geleden begonnen met recreatief middelengebruik, maar er ondertussen zeer afhankelijk van. Hij gebruikt vooral om de realiteit te ontvluchten.

De laatste maanden lopen werkelijkheid en waanbeelden door elkaar. Artsen en hulpverleners worden pertinent afgewezen wegens zeer slechte ervaringen en heftige bijwerkingen van medicatie.

Momenteel is hij totaal van de wereld en vaak agressief. Hij heeft wilde plannen om naar het buitenland te gaan, zonder geld en met verzwakt lichaam…

Wij maken ons ernstige zorgen en weten niet wat we moeten doen om de juiste hulp te krijgen voor hem.

Bij voorbaat hartelijk dank.

Antwoord

U kunt overwegen een zorgmachtiging aan te vragen, of hopen dat de onrealistische plannen ertoe leiden dat hij tot inkeer komt.
Argumenten voor een zorgmachtiging kunnen zijn: ernstig nadeel voor zichzelf, waarbij het risico op ernstige maatschappelijke teloorgang erg groot is. Er is een oorzakelijk (causaal) verband met een psychiatrische aandoening (psychose).

U kunt via de officier van justitie een beoordeling voor een zorgmachtiging aanvragen, en een ggz-instelling in de regio wordt dan verzocht een onafhankelijk onderzoek in te stellen. Vervolgens is de vraag of hij in de verslavingszorg of de ggz thuishoort; helaas zijn die twee takken uit elkaar gehaald.

Indien een zorgmachtiging is afgegeven, moet een ggz-instelling hem opnemen. De verslavingszorg is ook een ggz-instelling. Opname kan als voordeel hebben dat hij geobserveerd wordt en een tijd zonder drugs is en je kunt zien hoe hij zich ontwikkelt. Een opname heeft alleen zin als het als opstap is naar een behandel- of zorgplan buiten de instelling.

U heeft als familie alle recht om dit te vragen!

Beantwoord door: Dirk Corstens op 16 november 2023

Gerelateerd

Meer over

Drugs en alcohol
Naasten
Verslavingsgevoeligheid

Lees ook