Main content

Vraag

Ik heb in 3 ziekenhuizen de diagnose fibromyalgie gekregen. Echter de psychiater van het laatste ziekenhuis zegt me dat de fibromyalgie een gevolg is van autisme. En dat ik dus autisme zou hebben.

Ik begrijp er niets van? Hebben mensen met autisme dan zulke spierpijnen constant? Ik heb ook niet dat ik steeds dezelfde rituelen moet doen of dat alles dezelfde plaats moet hebben.

Ik begrijp er niets van. Ik heb al maanden antipsychotica geslikt en de pijnen die ik overal voel blijven dezelfde. Het lijkt niets te veranderen. Kunnen jullie me hierbij helpen, ik zit met zoveel vragen.

Antwoord

Hey S.,

Het gaat niet zozeer om autisme of niet, en of dat iets zou verklaren.

Waar het om gaat is:

1. Sommige mensen hebben pijn en pijntjes, maar letten er niet zo op en doen gewoon hun ding. Ze houden de pijn/pijntjes op de achtergrond en zorgen dat het hun leven niet gaat domineren.

2. Andere mensen hebben pijn en pijntjes en gaan er steeds meer op letten en gaan er zo in op dat het permanent heel "groot" is in hun ervaring. Het kan zo ver gaan dat ze aan niets anders meer kunnen denken.

3. Sommige mensen hebben weinig behoefte tot ordening, netheid, hygiëne en structuur. Chaos vinden ze niet erg.

4. Andere mensen zijn Pietje precies en hebben behoefte aan ordening, netheid en hygiëne - en kunnen niet tegen chaos en onverwachtheid. Dit is prima - alleen moet je het niet zo ver laten gaan dat je er last van hebt. Als je de hele dag bezig bent met rituelen en alles op zijn plek zetten heb je geen tijd meer voor andere dingen. Dan moet je leren om iets meer tegen chaos te kunnen.

Antipsychotica kunnen soms helpen bij teveel rituelen - maar helpt het bij jou?

Groet Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 27 mei 2020
  • Deel deze pagina: