Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Jeroen Kloet

Jeroen Kloet is psychiater en kampt zelf met een wiebelige geest. Hij blogt op persoonlijke titel.  Hij heeft de intentie om deze twee kanten van de behandeltafel meer tot elkaar te brengen. Hij is initiatiefnemer van het Anti Stigma Café, een initiatief om stigma rondom psychische kwetsbaarheden te doen verminderen.

Ik ben de pijn – Jeroen Kloet wordt getroffen door een gedicht

Pijn

Recent kreeg ik van een goede vriendin een gedicht in handen dat mijn ontdekkingstocht heel mooi in woorden vatte. Het is het eeuwig voortgaand dilemma hoe om te gaan met pijn.En hoe meer ik mezelf hier bewust van word, hoe meer ik me realiseer dat ik niet beter wist aanvankelijk dat pijn vermeden, ontweken, verdoofd of overschreeuwd diende te worden. Zelden zat ik zo mis.

Maar hoe moeilijk is het om écht stil te staan bij je pijn, er echt goed naar te luisteren en het te gaan zien voor wat het is.

Paniek wordt verdriet
Somberheid wordt rouwen
Angst wordt luisteren
naar wat jij nodig hebt om weer in contact te komen met jezelf
Zodat je leert op jezelf te gaan vertrouwen

pijn

Ik ben de pijn

Ik ben de pijn

Je wilt me niet

Je lijdt me niet

Ach, wilde je me in liefde verdragen

Me voelen en lijden met open hart,

Geestelijk en lichamelijk

Ik zou genezend voor je zijn

 

In liefde verdragen betekent :

Mij willen voelen

Mij willen lijden

Mij aanvaarden zoals ik ben

Het betekent : Je angst voor mij op willen geven

En me toelaten

Waar en hoe ik ook ben

Het betekent : Toe willen geven

Dat je me verborgen houdt

Onder je woede of kilte

 

Ik ben de pijn

Wanneer je me toelaat

Dan kom ik en ga ik

Als het water van de zee

In golven

Ik ben de pijn, niets meer

En niets minder

Wie mij in zichzelf

Vindt

Voelt

En ervaart…

Geneest !

 

Reacties

4 reacties op “Ik ben de pijn – Jeroen Kloet wordt getroffen door een gedicht”

 1. Annemarij Kamma

  Dit pijngedicht is een fragment uit een gedicht van Magda Maris, dat ze ooit heeft gepubliceerd in het boekje: van ‘hart tot hart’.
  Het verbaast mij dat het nu onder de naam van Jeroen Kloet de wereld in gaat. Er is sprake van plagiaat als de naam van de auteur niet wordt genoemd en er ook geen bronvermelding is. Ik ga er vanuit dat u zich excuseert naar mevrouw Maris en de fout herstelt.

  1. Josette van Os

   Goedemiddag,

   Dankjewel, scherp opgemerkt. Maar er lijkt hier sprake te zijn van een misverstand. Jeroen Kloet pretendeert nergens dat hij dit gedicht zelf heeft geschreven. Integendeel, hij zegt in de inleiding duidelijk dat hij van een vriendin het gedicht in handen kreeg. Ik heb de titel iets aangepast zodat er geen twijfel meer over e.e.a. aan bestaan.
   Josette van Os (redactie)

 2. Florene Oliveiro

  Ik herken de reactie die niet bedoeld is om geïnteresseerd te zijn in de ander, waarin de empathie gemist wordt. Hoe zorg je er vervolgens voor juist niet te vervallen in je ‘diepe karrespoor’.

 3. Esther Matthaei

  Mooi dit gedicht en bedankt voor het delen. Vooral de laatste regels geven hoop. Graag wil ik verder antwoorden maar niet met eigen woorden over mijn gedachtes over de inhoud maar met twee gedichten van Rupi Kaur over pijn.

  it is a part of the
  human experience to feel pain
  do not be afraid
  open yourself to it

  evolving – rupi kaur

  En ze geeft, denk ik , zelf antwoord wat dit toelaten en analyseren haar heeft gebracht
  met dit gedicht

  the world
  gives you
  so much pain
  and here you are
  making gold out of it

  there is nothing purer than that – rupi kaur

  Ach er valt zo veel te zeggen over waarom het zo belangrijk en goed is pijn in je leven toe te laten en niet te verdringen en ermee te leren omgaan. Een ander voorbeeld is voor mij Friedrich Holländer met: Wenn ich mir was wünschen dürfte … . Volgens mij ook door Herman van Veen vertolkt in het Nederlands.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *