Main content

Vraag

Hallo,

Ik slik nu 7 weken 20 mg fluoxetine, en ben enorm aan het ‘kaakklemmen’ en tandenknarsen. Daarom wil ik stoppen, het liefst zo snel mogelijk want het voelt helemaal niet goed…

De huisarts zegt één week of 4 dagen 1/2 – 1 – 1/2 – 1, daarna 1/2 – 1/2, daarna 1/2 – 0 – 1/2.

Maar ik lees op deze site dat fluoxetine ook in één keer gestopt kan worden.

Wat is uw advies?

Dank alvast!

Antwoord

Beste P.,

Fluoxetine verdwijnt heel langzaam uit ons lichaam, waardoor het als het ware uit zichzelf geleidelijk wordt afgebouwd. De gedachte is daarom dat het voor veel patiënten mogelijk is om zonder veel problemen met fluoxetine te stoppen. Misschien is dat in veel gevallen ook zo, maar het wordt steeds duidelijker dat dat niet altijd zo is, en dat sommige patiënten ook fluoxetine beter geleidelijk kunnen afbouwen. Of dat bij jou ook zo is, dat kan op dit moment niemand voorspellen.

Als je ervoor wilt kiezen om in één keer met je fluoxetine te stoppen dan kun je dat dus doen. Waarbij ik aanraad om, nadat je in één keer bent gestopt, goed op te letten of je niet alsnog klachten (onttrekkingsverschijnselen) krijgt. Want dan moet je zo snel mogelijk contact opnemen met je behandelaar om te bespreken wat er aan die klachten kan worden gedaan.

Als je voorzichtig wilt zijn kun je er ook voor kiezen om, uiteraard in overleg met je behandelaar, je fluoxetine af te bouwen in 28 dagen met behulp van een taperingstrip. Tijdens het afbouwen moet je dan bijhouden of dat voor jou goed blijft gaan. Daarbij kun je gebruik maken van het zelfmonitoringformulier dat bij iedere taperingstrip zit. Invullen gaat eenvoudig en kost weinig tijd. Gebruik dat formulier ook nog een of twee maanden nadat je helemaal hebt afgebouwd. Dan kun je er tijdig bij zijn als je later alsnog klachten krijgt. Als dat niet gebeurt, en dat hoop je natuurlijk, kan het invullen voor jezelf als een geruststelling werken. Als je zo te werk gaat help je jezelf en je behandelaar om ervoor te zorgen dat het afbouwen goed gaat.

Ik kan je niet vertellen wat in jouw geval wenselijk of noodzakelijk is: in één keer stoppen of afbouwen met een taperingstrip. Dat is iets waar je samen met je behandelaar een beslissing over moet nemen. Je eigen wens om zo snel mogelijk van je fluoxetine af te komen mag je daarbij natuurlijk mee laten wegen.

Ten slotte: wat ik je sterk afraad is om het advies van je behandelaar op te volgen en de dosis van je fluoxetine om de dag te gaan veranderen. Zowel behandelaars als patiënten komen helaas nog steeds met enige regelmaat op dit idee. Ook al staat dat in geen enkele richtlijn. Onbegrijpelijk is dat niet, want intuïtief lijkt het een manier om de dosering geleidelijk te verlagen. Maar hoe goedbedoeld zo’n advies ook is, het is toch niet juist. Zeker niet bij medicijnen met een korte halfwaardetijd zoals venlafaxine en paroxetine, die heel snel uit het lichaam verdwijnen. Wie dan om de dag de dosis verandert of op de ene dag wel en op de andere dag geen pil inneemt kan daardoor last krijgen van onttrekkingsverschijnselen die veel problemen kunnen opleveren. Terwijl je dat dus kunt voorkomen door op een verantwoorde manier de dosis te verlagen.

Fluoxetine verdwijnt weliswaar veel minder snel uit je lichaam en daardoor kan het waarschijnlijk minder kwaad om de dosis om de dag te veranderen. Maar waarom zou je dat doen en onnodig risico lopen als er een goede manier is om verantwoord af te bouwen?

Ik hoop dat je vragen hiermee beantwoord zijn en dat het je zal helpen om veilig met je fluoxetine te stoppen.

Met vriendelijke groet,

Peter


Logo biografie Peter Groot

Dr. Peter C. Groot, onderzoeker en ervaringsdeskundige, User Research Centre, Utrecht University UMC.

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE: (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Peter Groot op 27 juni 2020
  • Deel deze pagina: