Main content

Vraag

Goedendag,

Sinds 2010 slik ik 60 mg fluoxetine per dag. In 2015 heb ik een poging gedaan af te bouwen naar 40 mg maar dit werkte niet dus toen ben ik weer terug naar 60 mg gegaan.

Sinds begin april dit jaar ben ik in overleg met de huisartsassistente gaan afbouwen (zij gaf aan dat ze het zou overleggen met de dienstdoende huisarts) en vanaf 30 mei slik ik geen fluoxetine meer.

Nu voel ik mij sinds 29 juni slecht, grieperig, moe, opgezette keel en labiel. Ik heb een coronatest laten doen maar die is negatief. Vanmorgen weer contact met de huisarts gehad en hij geeft nu aan dat ik te snel ben afgebouwd en weer terug kan naar 20 mg fluoxetine.

Wat raadt u aan? Ik voel me echt slecht nu maar ben ook trots dat ik dit behaald heb. Ik kan zo niet heel lang functioneren want ik voel me ziek, maar wie garandeert mij verbeteringen als ik weer opbouw? De opbouw met fluoxetine was ook heel naar in 2010, ga ik dat nu ook weer ervaren?

Ik hoor heel graag van u, alvast heel veel dank.

 

Antwoord

Beste K.,

Laat ik voorop stellen dat ik je geen echt passend advies kan geven vanuit PsychoseNet.

In het algemeen is de afbouw van fluoxetine een minder acuut probleem dan bij andere psychofarmaca, omdat het middel een heel lange halfwaardetijd heeft en het dus lang duurt voordat het uit je lijf verdwenen is. Dat verklaart misschien dat je pas na enige tijd klachten kreeg (voor zover die niet door iets anders veroorzaakt worden).

Herstarten van fluoxetine is eigenlijk uitstel van dit probleem, want dat komt in de volgende ronde toch weer terug.

Je kun nog tussenstappen van 10 mg/dag, dan 10 mg om de dag, ... doen, maar het is niet uitgesloten dat je ook dan nog wat klachten krijgt na de laatste (halve) pil. Dat moet je dan uitzitten, kan even duren.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 21 juli 2020
Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Heb je zelf een vraag?

Stel je vraag in ons eSpreekuur. Er zijn diverse experts beschikbaar in het eSpreekuur, van ervaringsdeskundigen tot psychiaters, die je vraag graag beantwoorden.

Meer weten?

  • Via deze link vind je een overzicht van alle antwoorden in de PsychoseNet kennisbank.
  • Via deze link vind je een overzicht van Ralph Kupka zijn antwoorden.

Meer lezen over bipolariteit?

Ook deze links zijn interessant om te bekijken:

  • Deel deze pagina: