Main content

Vraag

Beste Jim,

Heb je ooit gehoord dat het fotografisch geheugen een rol kan spelen bij depressie met psychotische kenmerken?

Als ik namelijk wakker word, zie ik vaak zwarte grote spinnen. Dit is niet nieuw voor mij, maar vanochtend werd het gevolgd door hele snelle beelden die gefragmenteerd werden.

Bij voorbaat dank en hartelijke groet.

Antwoord

Beste D.,

Het geheugen - fotografisch of niet - speelt een rol bij alle vormen van psychisch lijden. Dit komt omdat psychisch lijden een vorm van bewustzijn is, en bewustzijn is dat wat ontstaat als we de omgeving tot ons nemen en vergelijken met alles wat in ons geheugen zit dat relevant kan zijn met betrekking tot die waarneming.

Bij psychisch lijden neemt de rol van het geheugen vaak toe, wordt heel sterk, omdat het verbonden is aan pijn van vroegere omgevingen die zich een weg probeert te vinden in lichaam en geest.

Dus je zou kunnen zoeken naar wat deze spinnen en snelle beelden je proberen te zeggen, wat ze van je willen en wat ze betekenen.....

Hope this helps!

Groet,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over depressie:

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 9 februari 2022
  • Deel deze pagina: