Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Hoe functioneert iemand met een bipolaire stoornis?

Vraag

Beste Ralph,

Hoe functioneert iemand met een bipolaire stoornis over het algemeen in de samenleving?

Alvast bedankt!

Antwoord

Beste L,

Nou dat is wel een heel brede vraag, want mensen die een bipolaire stemmingsstoornis hebben zijn heel verschillend. Sommigen hebben (al dan niet door behandeling) na enkele depressies of (hypo) manieën nauwelijks meer klachten en functioneren geheel als tevoren, terwijl anderen (al dan niet ondanks behandeling) klachten houden waardoor ze in werk en relaties worden gehinderd.

In het algemeen kun je zeggen dat iemand die niet in een depressieve of manische episode is, gewoon goed functioneert. Maar bedenk ook dat alle andere mensen, ook zij die geen psychische aandoening hebben, ook erg verschillen in hun sociale functioneren. Dat hang van zoveel andere dingen af.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 5 juni 2018

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie

Lees ook