Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Remke van Staveren is psychiater. Ze werkt bij BuurtzorgT in Amsterdam, en is medeoprichter en consulent van de afbouwpoli van GGZ Noord-Holland-Noord. Ze schreef meerdere boeken, waaronder het boek Minder Slikken, een publieksboek over verantwoord afbouwen van psychofarmaca.

Gaat mijn familie oude pijn op mij projecteren?

Vraag

Ik heb al een tijd last van terugkerende depressies. Helaas zit het in de familie. Mijn moeder is bipolair en heeft met haar gedrag nogal wat kapot gemaakt. Helaas krijg ik maar al te vaak te horen dat ik hetzelfde gedrag vertoon en ze beschuldigen me van alles en nog wat. Vaak wordt ik dan ook boos en schreeuw dat ik mezelf ben, niet mijn moeder.

Ik ben bang dat ik ook bipolair ben. Mijn psychiater vraagt mij regelmatig of hij contact kan opnemen met mijn familie, maar dat heb ik liever niet. Ik ben bang dat ze dan een beschrijving geven van de pijn en ellende die ze met mijn moeder hebben meegemaakt en dat op mijn situatie projecteren.

Hoe kan ik omgaan met deze situatie?

Antwoord

Dag M,

Je hebt volkomen gelijk, jij bent jij en niet je moeder. Goed dat je daarin je grenzen aangeeft! Daar staat tegenover dat bepaalde klachten, zoals stemmingsstoornissen, in families voorkomen en het belangrijk is om de familie bij de zorg en behandeling te betrekken. Voor informatie en voor steun. Zie je kans om je zorgen te bespreken met je psychiater?

Uiteindelijk bepaal jij en niemand anders wat er wel en wat er vooral niet tijdens een gesprek met je familie wordt besproken. Misschien lukt het zelfs om je frustratie met elkaar te bespreken en kan jij, samen met je familie, een nieuwe start maken!

Ik wens je het beste,

vriendelijke groeten, Remke van Staveren

Beantwoord door: Remke van Staveren op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

familie
Naasten
pijnklachten

Lees ook