Main content

Vraag

Ik vroeg me af of antipsychotica alle symptomen genezen of dat ze alleen de symptomen onderdrukken en dat je bijvoorbeeld achterdocht kan ervaren of af en toe psychotisch kan raken terwijl je het neemt?

Antwoord

Antipsychotica, ook wel neuroleptica genoemd, zijn niet genezend maar onderdrukkend. Psychiatrische problemen zijn emotionele problemen en hangen samen met betekenisgeving.

Het antipsychoticum zorgt ervoor dat je minder gevoelig wordt voor informatie die je krijgt, en beter kunt filteren. Dat niet meer alles wat je binnen krijgt een even grote betekenis meer krijgt. Maar het dempt vaak alle gevoelens.

De juiste dosering is wellicht heel belangrijk. Niet iedereen reageert hetzelfde op dezelfde middelen. Meer is meestal niet beter. Er is de neiging om het te snel voor te schrijven, te snel op te hogen, en weg te lopen voor de onderliggende problemen.


Logo biografie Dirk Corstens

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Meer informatie over stemmen:

Meer informatie over psychose:

Beantwoord door: Dirk Corstens op 15 juli 2017
  • Deel deze pagina: