Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Gevoel van leegte direct na een psychose veroorzaakt door medicatie?

Vraag

Hallo,

Ik heb een aantal psychotische perioden achter de rug. Ben nu 10 dagen thuis. Voel me erg leeg. Kan dat laatste een gevolg zijn van de medicatie die ik gebruik (cisordinol en lithium)?

Antwoord

Beste S,

Een gevoel van leegte komt veel voor na het doormaken van een psychose. Dat kan namelijk behoorlijk uitputtend zijn, zowel lichamelijk als emotioneel.

Vaak wordt het aan de medicatie toegeschreven, maar dat hoeft dus helemaal niet zo te zijn. Een antipsychoticum zoals cisordinol kan, zeker bij wat hogere dosis, wel een gevoel van emotionele vervlakking geven. Daarom wordt die dosis nadat iemand uit de psychose is meestal geleidelijk verlaagd. Ik zou het even aanzien, probeer zoveel mogelijk actief te blijven, ook wat betreft de contacten met andere mensen. Je moet jezelf de tijd gunnen om (actief) te herstellen. Als je lichamelijk ziek bent geweest, moet je daarvan ook bijkomen.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook