Main content

Vraag

Beste Jim,

Ik ben bezig met afbouw van Zyprexa. Sinds een week ben ik afgebouwd van 5 mg naar 2.5 mg, hierna ga ik naar 1.25 mg en dan in een maand naar nul.

Ik neem Zyprexa vanwege een depressie en slapeloosheid. Ik kamp momenteel met afgevlakte gevoelens.

Komt dit door de Zyprexa? Ik zou me graag weer euforisch willen voelen en mijn leven kunnen leiden zoals vroeger.

Komen de normale gevoelens terug zodra ik volledig ben gestopt met Zyprexa?

Bedankt!

Antwoord

Beste B.,

Ja, het klopt dat Zyprexa afgevlakte gevoelens kan geven en dat bij het verminderen van Zyprexa de gevoelens weer meer in de oude intensiteit kunnen worden gevoeld.

Echter, je euforisch voelen is moeilijk. Het kan zijn dat je bipolair stemmingsgevoelig bent en dat je de hypomane episoden, die hiermee gepaard kunnen gaan, mist. Dit komt vaker voor - de energie en de snelheid van de hypomane episoden zijn niet zelden momenten van extreme helderheid en spiritueel inzicht.

Dus of dat terugkomt weet ik niet, en in hoeverre je het dan veilig kunt kanaliseren is iets waar je op moet letten.

Het kan zijn dat een deel van de afgevlaktheid die je nu ervaart niet zozeer te maken heeft met de Zyprexa maar met sombere stemming - ook dit kan een afgevlakt gevoel geven.

Maar hoe het ook zij, je zult bij vermindering van de Zyprexa de terugkomst van een deel van je gevoel kunnen verwachten in ieder geval. Als je de Zyprexa helemaal hebt afgebouwd zou het gevoel na 6-12 maanden weer op peil moeten zijn - althans wat het deel betreft dat werd gedempt door de Zyprexa.

Succes!

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.). Eind december 2021 verscheen zijn nieuwste boek 'We zijn God niet', dat hij samen schreef met Myrrhe van Spronsen.

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 15 mei 2022
  • Deel deze pagina: