flag 001
flag 001
flag 001
flag 001
Afgevlakte gevoelens en Zyprexa | eSpreekuur * PsychoseNet.nl

Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Komen mijn gevoelens terug na volledige afbouw van Zyprexa?

Vraag

Beste Jim,

Ik ben bezig met afbouw van Zyprexa. Sinds een week ben ik afgebouwd van 5 mg naar 2.5 mg, hierna ga ik naar 1.25 mg en dan in een maand naar nul.

Ik neem Zyprexa vanwege een depressie en slapeloosheid. Ik kamp momenteel met afgevlakte gevoelens.

Komt dit door de Zyprexa? Ik zou me graag weer euforisch willen voelen en mijn leven kunnen leiden zoals vroeger.

Komen de normale gevoelens terug zodra ik volledig ben gestopt met Zyprexa?

Bedankt!

Antwoord

Beste B.,

Ja, het klopt dat Zyprexa afgevlakte gevoelens kan geven en dat bij het verminderen van Zyprexa de gevoelens weer meer in de oude intensiteit kunnen worden gevoeld.

Echter, je euforisch voelen is moeilijk. Het kan zijn dat je bipolair stemmingsgevoelig bent en dat je de hypomane episoden, die hiermee gepaard kunnen gaan, mist. Dit komt vaker voor – de energie en de snelheid van de hypomane episoden zijn niet zelden momenten van extreme helderheid en spiritueel inzicht.

Dus of dat terugkomt weet ik niet, en in hoeverre je het dan veilig kunt kanaliseren is iets waar je op moet letten.

Het kan zijn dat een deel van de afgevlaktheid die je nu ervaart niet zozeer te maken heeft met de Zyprexa maar met sombere stemming – ook dit kan een afgevlakt gevoel geven.

Maar hoe het ook zij, je zult bij vermindering van de Zyprexa de terugkomst van een deel van je gevoel kunnen verwachten in ieder geval. Als je de Zyprexa helemaal hebt afgebouwd zou het gevoel na 6-12 maanden weer op peil moeten zijn – althans wat het deel betreft dat werd gedempt door de Zyprexa.

Succes!

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35

Beantwoord door: Jim van Os op 15 mei 2022

Gerelateerd

Meer over

Medicatie
Zyprexa

Lees ook