Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dr. Peter C. Groot is onderzoeker en ervaringsdeskundige bij User Research Center NL, UMC Utrecht. Hij is deskundige medicatie afbouw en taperingstrips. Taperingstrips (ook wel: afbouwmedicatie) maken veilige afbouw praktisch mogelijk van medicijnen die bij te snel stoppen problemen kunnen veroorzaken.

Hoelang duurt het voordat mijn gevoelens weer normaal zijn?

Vraag

Beste Peter,

Momenteel slik ik nog 12.5 mg sertraline maar ik wil graag helemaal van de medicatie af omdat ik me erg afgevlakt voel. Het gaat al wel iets beter dan toen ik nog 100 mg nam, maar toch nog niet hoe het was zonder medicatie.

Is het normaal dat mijn gevoelens nog steeds niet zijn zoals ze horen te zijn?

Wanneer is dit weer normaal? Pas als ik volledig heb afgebouwd?

En hoelang duurt het dan nog?

Dank u wel.

Antwoord

Beste T.,

Over de gevolgen van langdurig gebruik van medicijnen zoals antidepressiva op ons lichaam is niet genoeg bekend om jouw vraag exact te kunnen beantwoorden. Dat zal afhangen van de duur van het medicijngebruik en van nog allerhande andere zaken zoals andere medicijnen die je misschien nog slikt of hebt geslikt. Het zal verder afhangen van de omstandigheden en van hoe jouw lichaam op medicatie en veranderingen in medicatie reageert. Wat voor iedereen anders kan zijn. In het algemeen kun je denk ik zeggen dat hoe langer je bepaalde medicijnen hebt gebruikt, hoe langer het mogelijk kan duren voordat de effecten die het op je lichaam heeft (gehad) weer teruggedraaid zijn.

Wat blijft staan is dat je door geleidelijk af te bouwen voor jezelf de kans zo groot mogelijk zult maken dat je helemaal van je medicatie af kunt komen, en dat eventuele negatieve effecten door die medicatie uiteindelijk hopelijk weer helemaal zullen verdwijnen. Je vindt dit misschien een beetje een teleurstellend antwoord, maar dit is het beste antwoord dat ik op jouw vraag kan geven. Ik hoop dat je daar toch iets aan zult hebben.

Met vriendelijke groet,

Peter

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Peter Groot op 17 juni 2023

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
antidepressiva
Medicatie

Lees ook