Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Worden mijn klachten in de avond veroorzaakt door gewenning lorazepam?

Vraag

Goedendag,

Ik heb een vraag over lorazepam. Ik slik 0.5 mg elke ochtend en dan voel ik mij langzaamaan steeds iets beter. Echter vanaf de namiddag voel ik mij steeds slechter worden en in de avond voel ik mij zelfs heel slecht. Ik heb dan vooral last van hoofdpijn en voel me duizelig.

Is het mogelijk dat ik mij dan zo slecht voel omdat mijn lichaam vraagt om meer lorazepam?

En als ik deze 0.5 mg lorazepam af wil bouwen, dan kan dat via een taperingstrip, maar is het verstandig om eerst naar een langer werkende benzodiazepine over te stappen vanwege mijn gevoeligheid?

Ik hoor graag van u.

Antwoord

Hey S.,

Dank voor je vraag!

Het klinkt alsof je lichaam inderdaad gewend raakt aan de lorazepam die je elke ochtend neemt, waardoor je in de loop van de dag ontwenningsverschijnselen kunt ervaren zoals je beschrijft met hoofdpijn en duizeligheid. Dus dat lijkt te kloppen. Lorazepam versterkt de effecten van GABA, een neurotransmitter die helpt bij het onderdrukken van stress en spanning. Bij langdurig gebruik kan er tolerantie optreden, waardoor je mogelijk een hogere dosis nodig hebt om dezelfde kalmerende effecten te bereiken. Een lastig fenomeen. Dit kan leiden tot een cyclus waarin je lichaam steeds meer van het medicijn nodig heeft, en als het effect van de dosis afneemt, kunnen ontwenningsverschijnselen optreden​​.

Wat betreft het afbouwen van lorazepam, is het inderdaad een optie om over te stappen op een langer werkende benzodiazepine. Dit wordt soms gedaan om de overgang en het afbouwproces te vergemakkelijken, omdat langer werkende benzodiazepinen een meer geleidelijke afname van de medicijnspiegel in het lichaam mogelijk maken, wat kan helpen om ontwenningsverschijnselen te minimaliseren. Of je dat moet doen is een kwestie van wat je het beste lijkt, in overleg met de arts.

Het gebruik van taperingstrips is inderdaad een methode die vaak wordt aanbevolen om dit proces te ondersteunen. Het is wel belangrijk om dit altijd onder begeleiding van een arts te doen (zie onze 33 tips hierover op de site), zodat het afbouwschema nauwkeurig kan worden afgestemd op jouw persoonlijke situatie en behoeften. Een zorgvuldige benadering kan helpen om de kans op ernstige ontwenningsverschijnselen te verminderen en maakt het proces veiliger en draaglijker​​​​.

Het is wellicht handig om te weten dat er naast medicatie ook niet-medicamenteuze behandelingen en aanpassingen in de leefstijl zijn die kunnen helpen bij het verbeteren van je welzijn, vooral bij het omgaan met slaapproblemen of angst. Denk aan regelmatige lichaamsbeweging, ontspanningstechnieken voor het slapengaan, het vermijden van cafeïne en alcohol ’s avonds, en het handhaven van een consistent slaapschema​​.

Hope this helps!

Greetz Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 23 februari 2024

Gerelateerd

Meer over

Lorazepam
Medicatie

Lees ook