Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Dit antwoord is gegeven door een PsychoseNet Expert. Deze expert is niet meer actief in het online Spreekuur van PsychoseNet. Het gegeven antwoord is nog steeds het lezen waard.

Wat kan ik doen voor een goede kennis die in een psychose zit?

Vraag

Hoi Femke,

Een goede kennis van mij zit sinds januari in een psychose. Hij is één keer gedwongen opgenomen geweest maar al snel weer vrijgelaten. Hij ziet overal een complot. Ik heb hem vorige week voor de tweede keer gezien sinds januari, en ik merk dat hij in een totaal andere realiteit verkeert. Ik heb voorzichtig met veel inlevingsvermogen met hem gepraat en daarbij mijn grenzen gerespecteerd.

Nu heb ik een paar vragen:

  1. In mijn laatste gesprek met hem merkte ik dat hij niet bewust kan kijken naar zichzelf. Hoe kan ik hem helpen en ervoor zorgen dat hij hulp gaat zoeken? Hij heeft totaal niets door. Ik heb ook de indruk dat hij kwaad werd telkens als ik zijn realiteit probeerde te weerleggen.
  2. Ik ben de enige persoon die hij nog vertrouwt, naast zijn moeder. Maar… hij heeft ondertussen een onderneming opgericht met mij en hem als oprichter, waarbij hij mijn handtekening heeft vervalst, alsook een rekening bij de bank. Ik wil hem aangeven bij de politie, maar vroeg mij af of dit een goed idee is. Het gevolg kan zijn dat hij wordt opgeroepen door de rechtbank. Enerzijds vind ik dat niet erg want dan wordt hij gedwongen opgenomen en misschien kan hij dan wel een degelijke behandeling krijgen. Anderzijds ben ik bang dat als ik hem aangeef, hij mij ook gaat zien als een persoon die tegen hem is, en dan is de brug tussen ons ook opgebrand.

Alvast een heel oprechte dank je wel voor je advies!

Antwoord

Hallo A.,

Dat is heel lastig ja. Heel goed dat je wel het gesprek bent aangegaan met hem.

Wat betreft je eerste vraag:

Zijn realiteit weerleggen heeft geen zin. Het zou hetzelfde zijn als iemand jou probeert te overtuigen dat jouw realiteit niet klopt. Iemand die een psychose heeft, leeft in zijn eigen wereld en ziet zichzelf niet als ziek. Je inleven in hem is wel heel goed, maar dan vooral doorvragen naar wat hij denkt en bijvoorbeeld vragen of hij angstig is.

Wat betreft je tweede vraag:

Is inderdaad een moeilijke keuze maar ik kan me voorstellen dat je het als ingang ziet voor de start van een behandeling. Het is wel van belang dat je goed kunt aantonen dat hij vanuit een psychose heeft gehandeld, zodat hij niet strafrechtelijk wordt vervolgd. Hij zal inderdaad in het begin het vertrouwen in je kwijt zijn, maar dat zal ook wel herstellen als hij weer uit zijn psychose is. Het mooist zou zijn als je hem kunt overtuigen dat wat hij gedaan heeft strafbaar is, en dat je hem wilt helpen hulp te zoeken om te voorkomen dat hij een strafproces aan zijn broek krijgt.

Heel veel sterkte en wijsheid gewenst.

Groeten,

Femke

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Femke op 2 mei 2021

Gerelateerd

Meer over

Naasten
Psychosegevoeligheid

Lees ook