Main content

Vraag

Beste Jim,

Sinds ik Abilify neem, is het net of er geen rem meer op me staat.

Ik ben met gokken begonnen en lees dat gokken een bijwerking kan zijn van het gebruik van Abilify.

Klopt dit?

Vriendelijke groet.

Antwoord

Beste B.,

Ja dat klopt, sommige mensen zijn erg gevoelig voor de neiging van Abilify om te interfereren met de impulscontrole, hetgeen tot uiting kan komen in onder andere gokken.

De gokneiging kan al latent aanwezig zijn bij iemand, en door Abilify weer versterkt worden. Het is dus niet altijd of-of, maar meestal en-en.

Hope this helps!

Groet,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 13 februari 2022
  • Deel deze pagina: