Main content

Vraag

Goedendag,

Mijn zoon heeft een psychotische episode gehad. Op dit moment gebruikt hij nog Fluanxol (depot), elke twee weken 10 mg.

Hij heeft altijd veel last gehad van bijwerkingen. Nu is het zo dat hij zegt dat hij enge monsterachtige figuren ziet waar hij erg kwaad over is. Hij bonkt dan met zijn hoofd tegen de muur wat ook voor ons (vader en moeder) erg angstaanjagend is. Verder is hij niet psychotisch, heel scherp en zeer aanspreekbaar.

Kunt u dit duiden? Misschien iets met dopamine? Wij weten het niet.

Hij is bang dat zijn psychiater dit voor absolute kenmerken van een psychose aanziet en de dosis gaat verhogen. Dit maakt hem ook angstig.

Bij voorbaat dank voor uw reactie.

Antwoord

Beste A.,

Het lijkt me wel degelijk een manifestatie van de psychosegevoeligheid. Het zijn zogenaamde restverschijnselen.

Echter wat de relatie precies is tussen dopamine en psychosegevoeligheid weet niemand, ook al beweren psychiaters in de spreekkamer soms van alles.

Het heeft bewezen geen zin om de medicatie te verhogen als er enige restverschijnselen zijn, dit kan het beeld ook erger maken door bijwerkingen en inductie van Dopamine Supersensitivity Syndrome.

Veel beter is het om hem psychologische hulp te bieden om hiermee om te leren gaan.

Goede behandeling bij psychosegevoeligheid is de persoon helpen hiermee om te gaan, het te integreren, het een plek te geven. Alleen met medicatie telkens de dosis escaleren is geen goede zorg.

Veel over te vinden op onze website!

Hope this helps,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.). Eind december 2021 verscheen zijn nieuwste boek 'We zijn God niet', dat hij samen schreef met Myrrhe van Spronsen.

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 65+
Beantwoord door: Jim van Os op 1 maart 2022
  • Deel deze pagina: