Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Clara Koek is psycholoog en psychotherapeut, werkzaam bij GGZ-NHN, en tevens ervaringsdeskundig op het gebied van psychosegevoeligheid. Ze schrijft regelmatig blogs voor PsychoseNet.

Hoe ga ik om met al mijn hardnekkige gedachten?

Vraag

Ik kamp met terugkerende depressies en heb een eetstoornis overwonnen. De afgelopen tijd heb ik traumabehandeling gehad. En ik ben echt wel sterker en veerkrachtiger geworden.

Maar sommige dingen blijven zo hardnekkig: schuldgevoel over betrekkelijk kleine fouten die soms heel groot voelen en dat geeft dan een rotgevoel en dan voel ik me minderwaardig of afwijkend.

En al die andere gedachten….

Hoe vind ik een weg hierin? Of is dit ‘normaal’ menselijk? Ik label bij mezelf snel dingen als ‘gek’ (je moet aan jezelf sleutelen).

Dank alvast voor het meedenken.

Antwoord

Beste M.,

Wat goed dat je een eetstoornis hebt overwonnen. En oog hebt voor de groei die je hebt doorgemaakt. Klopt het dat je een piekeraar bent? Dat meen ik af te kunnen leiden uit wat je schrijft; dat dingen lang blijven knagen. Gek is dat zeker niet, en ik sluit me aan bij dat dit normaal menselijk is.

Het is ook goed om stil te staan bij de vraag of je aan jezelf moet blijven sleutelen. Als daarvan het doel is om steeds gelukkiger te worden is dat zeker nuttig. We leven in een wereld waar gelukkig zijn steeds meer wordt gezien als maakbaar, en dat als je je niet iedere dag stralend gelukkig voelt, leuke dingen doet met andere blije mensen, er iets mis met je is. En je daaraan moet werken.

Natuurlijk kan therapie in een bepaalde fase van je leven helpend zijn, om jezelf beter te begrijpen en ook liefdevoller met jezelf om te leren gaan. Eerdere ervaringen als kind of in het latere leven kunnen wel degelijk een rol spelen in hoe je naar jezelf kijkt en hoe je met jezelf omgaat. Daar kan therapie zeker nuttig zijn.

Maar een onbedoeld effect van therapie en de overtuiging dat je moet blijven sleutelen kan zijn dat je je (zoals je ook beschrijft) afwijkend gaat voelen, of zelfs falend, en je je daardoor rot en onzeker gaat voelen.

Gedachten onderdrukken (bijvoorbeeld omdat je vindt dat je ze eigenlijk niet zou moeten hebben of omdat je denkt dat andere mensen dat vinden) werkt meestal niet. Gedachten zijn maar gedachten, je doet er niemand kwaad mee. Je kan wel proberen, vanuit het besef dat ieder mens iedere dag heel veel verschillende soorten gedachten heeft, er minder streng mee om te gaan. En er minder gewicht aan te geven. Een groot deel van onze gedachten komt langs zonder dat we daar controle over hebben, dat doet ons brein gewoon. Maar we kunnen wel een beetje sturen hoe we dan met die gedachten omgaan. En belangrijk is dat we onszelf er niet abnormaal of slecht door gaan vinden. It’s only human.

Ik hoop dat je hier wat mee kan.

Met vriendelijke groet,

Clara Koek

Beantwoord door: Clara Koek op 22 juni 2025

Gerelateerd

Meer over

Depressie

Lees ook