Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kan mijn hasjgebruik leiden tot een psychose of schizofrenie?

Vraag

Goedendag,

Sinds een tijdje eet ik af en toe hasjbrownies, ik denk gemiddeld één keer per week. Soms iets vaker en soms twee of drie weken niet.

Ik ben begin twintig en heb hiervoor nooit drugs of alcohol genomen omdat ik een verslaafde vader heb. Zelf ben ik een beetje verslavingsgevoelig denk ik vanwege een ‘seksverslaving’. Alhoewel mijn verslaving heel goed hanteerbaar is door de aanpak van andere problemen.

Ik lees overal op internet een verband tussen cannabisgebruik en psychoses/schizofrenie. Mijn vader heeft een aantal keer een psychose gehad, aangewakkerd door misbruik van middelen en medicatie. Ook is hij bipolair.

Is het dom wat ik doe, heb ik een grote kans op een psychose of schizofrenie?

Ik ben nog geen een keer een bad trip gehad en ben nooit angstig geweest (wel achterdochtig).

Stel dat het een keer fout gaat en ik doe het daarna nooit meer, is er dan toch nog kans op blijvende ‘schade’, terugkerende psychoses of zelfs schizofrenie?

Ik ben hier heel erg bang voor namelijk, maar ik vind het gebruik heel leuk.

Heeft u advies voor mij?

Antwoord

Hey L.,

Ik wilde dat ik je gerust kon stellen en zeggen: ga gerust je gang met recreatief cannabisgebruik, het maakt bij jou niet uit…

Maar….. dat is niet zo, en wel om de volgende redenen:

  1. Je hebt verhoogde psychosegevoeligheid in verband met je vader. Dit betekent dat je sneller psychoses kunt onwikkelen dan gemiddeld, vooral als je cannabis gebruikt want cannabis lokt psychosen uit bij mensen die verhoogd psychosegevoelig zijn.
  2. Het feit dat cannabisgebruik achterdocht bij je uitlokt toont aan dat je inderdaad tot de 10% mensen behoort die de neiging hebben om psychotisch te reageren op cannabis: achterdocht is het begin van paranoia.
  3. Er is ook zoiets als sensitisatie als je cannabis gebruikt. Dit wil zeggen dat je bij repetitief gebruik telkens heftiger gaat reageren op de cannabis – en ook al stop je, dan blijf je verhoogd gevoelig door je cannabisgebruik in het verleden.
  4. Ik vraag me af of je eerdere episode van ‘seksverslaving’ niet in feite een hypomane episode was in het kader van verhoogde bipolaire stemmingsgevoeligheid aan de kant van je vader. Je hebt immers ook al een depressieve periode gehad. En cannabis lokt ook manie uit….
  5. Wekelijks gebruik is het soort gebruik dat in verband is gebracht met psychose. Niet zo erg als dagelijks gebruik – maar erg genoeg.

Kortom – het spijt me dat ik zo zit te zeuren, en ik gun iedereen zijn pleziertje – maar in jouw geval zou ik cannabis ontraden.

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 28 november 2020

Gerelateerd

Meer over

Drugs en alcohol
Psychosegevoeligheid
schizofrenie
Verslavingsgevoeligheid

Lees ook