Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Heb ASS en depressie waar is specialistische hulp?

Vraag

Graag wilde ik een aantal vragen stellen want op dit moment zit ik behoorlijk klem.
– Ik heb bij het Autisme Kenniscentrum Dokter Bosman Utrecht (AKC) als diagnose een (milde?) vorm van ASS gekregen.

Zelf heb ik vooral last van angst, dwang en depressie.

Vanwege de depressie kan ik sinds een aantal maanden mijn werk niet doen. Het AKC heeft mij geadviseerd om een autisme vriendelijke behandeling voor deze problemen te zoeken. Zij konden mij echter geen tips geven over waar ik zo’n behandeling kan krijgen. Weten jullie waar ik deze zou kunnen krijgen?

Het Leo Kannerhuis heeft wachttijden van een half jaar. Ik heb contact gehad met de Nederlandse Vereniging voor Autisme, maar die hebben het erg druk. Zij hebben tot nu toe nog geen antwoord kunnen geven.

– Ik had een psychiater maar die kon mij niet goed helpen. Nu zit ik zonder en kan ik dus geen nieuwe medicatie opstarten. Weten jullie iemand die expert is op het gebied van mijn problemen? Het handigst zou zijn als alle expertise binnen één instelling zou zijn te vinden.

– Zou anders neuro-feedback een optie voor mij zijn, al was het maar alleen tijdens de wachttijd?
– Verder zou ik graag advies krijgen over wat ik het beste op het werk kan vertellen over mijn psychische problemen.

Ik ben zelf intensief op zoek naar antwoorden op mijn vragen, maar tot nu toe zonder resultaat. Ik zit met de handen in het haar dus ik hoop dat jullie mij snel antwoord kunnen geven.

 

Antwoord

Mensen denken vaak dat psychische problemen het best zijn te begrijpen als specifieke diagnosen waar dan weer specifieke ‘experts’ voor bestaan die specifieke behandelingen gaan geven.

Ik zou je afraden om in dit spoor te gaan zitten want dan maak je alles veel ingewikkelder dan het is.

Psychische problemen zijn dingen die je uiteindelijk zelf moet aanpakken. De rol van de hulpverlener is om jou hierbij te ondersteunen. Het is een kwestie van een langzaam proces van bewustwording, verandering, acceptatie en weerbaarheidsbevordering.

Hiertoe is het belangrijk dat er een goede ‘klik‘ is met de hulpverlener. Dit is belangrijker dan het “specialisme’ of de ‘expertise’. Ieder mens is anders, ze passen niet in hokjes en specialisaties.

Bij psychische klachten gaat het vooral om veranderingen gaan aanbrengen in je leven waar je eigenlijk niet zoveel zin in hebt. Dat maakt de behandeling ook zo moeilijk – alle verandering is moeilijk. Dus vraag je af: wat zou je er bij moeten veranderen om je leven beter invulling te geven met minder klachten? En wat voor soort hulp heb je daar bij nodig?

Je kunt zeker pillen proberen – alleen ook daarvoor geldt: iedereen heeft andere reacties op pillen, het is een kwestie van trial en error.

Kortom, ga naar een hulpverlener die een beetje energie heeft, een beetje meedenkt, luistert, aardig is maar je ook af en toe even flink een spiegel voorhoudt. Kan ook een psycholoog zijn – de huisarts kan de pillen eventueel doen.

Groet Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 22 juni 2018

Gerelateerd

Meer over

Depressie
Hulp & Herstel

Lees ook