Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Ik gebruik lithium en seroquel, kan ik seroquel afbouwen?

Vraag

Ik slik 300 mg seroquel en 800 mg priadel. Ik ervaar bijwerkingen en heb het idee dat mijn lichaam te zwaar belast wordt door deze medicatie. Ik overweeg een overstap naar depakine, maar dan zou ik een periode drie middelen moeten nemen.
En ik vraag mij af of het wel logisch is dat ik seroquel in zo’n grote hoeveelheid moet blijven nemen. Kan ik die niet gewoon afbouwen en dan met priadel of depakine verder. En ik vraag mij ook af of er mensen zijn die verantwoord succesvol afbouwen. Het lijkt soms taboe om daarover te praten.

Antwoord

Dank voor je vraag.

Er zijn vele mensen die succesvol zijn gestopt met lithium en/of seroquel. Maar er zijn ook vele mensen die bij stoppen een terugval kregen.

Kortom: het is trial and error.

Het hangt af van (i) in welke mate je bipolair stemmingsgevoelig cq psychosegevoelig bent (ben je voortdurend dicht bij een nieuwe episode of ben je al 10 jaar stabiel en blijf je stabiel ook al vergeet je wel eens een week je medicatie in te nemen); (ii) in welke mate ben je stressgevoelig; (iii) in welke mate heb je geleerd en weerbaarheid ontwikkeld over de jaren; (iv) in welke mate is je leven stressvol op het moment; (v) in welke mate slaap je goed en heb je een regelmaat in je leven.

Een optie zou kunnen zijn, in overleg met je arts, om HEEL langzaam de seroquel wat af te bouwen en kijken hoe het bevalt. En op basis daarvan kijken wat een volgende stap zou kunnen zijn. Het kan zijn dat de bijwerkingen minder dan wel draagbaar worden als je de seroquel gedeeltelijk of geheel afbouwt. Seroquel is vooral zwaar sedatief en ook gewichtstoename (en daardoor maag-darm problemen).

Ook kun je kijken of de lithium niet wat minder kan naar de minimaal effectieve plasmaspiegel.

Depakine is ook zwaar spul trouwens….

Beantwoord door: Jim van Os op 18 januari 2018

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Lithium
Seroquel

Lees ook