Main content

Vraag

Beste Jim van Os,

Ik ben een vrouw van in de 50, e en alleenstaande moeder van twee kinderen. In 2016 heb ik een crisis ervaren en ben voor het eerst opgenomen geweest in het EMC met psychotische klachten.

Momenteel gebruik ik dagelijks 3 milligram Risperidon en 1 milligram Lorazepam. Ik word thuis begeleidt door een SPVer. Recentelijk heb ik klachten erbij gekregen, namelijk angstaanvallen en slapeloosheid. Ik worstel tevens met gevoelens van depressie.

Inmiddels heb ik begrepen dat EMDR een uitstekende therapie kan zijn voor traumaverwerking. Het is mijn mening dat trauma ten grondslag ligt aan mijn gehele problematiek. Met mijn SPVer kom ik hier niet over uit. Ik ben echter van mening dat ik toe ben aan (EMDR) therapie.

Wilt u mij verder adviseren?

Antwoord

Beste K,

Dank voor je vraag. Heel goed dat je denkt aan psychotherapie, lijkt me sowieso goed om te doen gegeven alles wat er gebeurd is, om te kijken of je er betekenis aan kunt geven. Medicatie kan nuttig zijn, maar levert geen antwoord op diepere kwesties die mogelijk een rol spelen.

Wat je volgens mij het beste kunt doen is aan de huisarts vragen om je te verwijzen naar een eerstelijnspsycholoog voor EMDR.

Als je huidige behandelaar daar niet in mee wil gaan kun je het gewoon zelf doen....

Kan echt bij eender welke psycholoog - vraag aan je huisarts of hij je wil verwijzen naar iemand waar hij goede ervaringen mee heeft.

Succes! Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 24 januari 2018
Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube of Wiki.

Via deze link vind je een overzicht van Jim zijn antwoorden in de kennisbank van PsychoseNet.

Jim van Os is auteur van de volgende boeken:

Wist je dat Jim van Os regelmatig nieuwe podcasts, mini-college's en blogs plaatst?

  • Deel deze pagina: