Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hebben jullie ervaring met het GAPS-dieet bij psychosegevoeligheid?

Vraag

Onlangs heb ik een boek aangeschaft over genezing van schizofrenie door middel van het GAPS-dieet.

Hebben jullie ervaring hiermee of weten jullie hier meer over?

Antwoord

Hey M.,

Het GAPS-dieet, wat staat voor “Gut and Psychology Syndrome”, is ontwikkeld door Dr. Natasha Campbell-McBride. Het dieet richt zich op het verbeteren van de darmgezondheid met de overtuiging dat dit kan leiden tot verbeteringen in psychische aandoeningen, waaronder schizofrenie. De basisgedachte achter het GAPS-dieet is dat een verstoorde darmflora kan bijdragen aan verschillende psychische en neurologische aandoeningen, en door het herstellen van een gezonde darmflora kunnen deze symptomen verbeteren.

Het GAPS-dieet bestaat uit verschillende fases waarin je voedingsmiddelen zoals bottenbouillon, gefermenteerde groenten, vlees, vis, eieren, en bepaalde groenten introduceert, terwijl je granen, suikers, en bewerkte voedingsmiddelen vermijdt. Het dieet is behoorlijk restrictief en kan een aanzienlijke impact hebben op je dagelijkse eetgewoonten.

Wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van het GAPS-dieet bij de behandeling van psychosegevoeligheid is beperkt en controversieel. Hoewel er enig bewijs is dat darmgezondheid invloed kan hebben op de hersenen en psychische gezondheid (de zogenaamde darm-hersen-as), zijn er weinig goed uitgevoerde klinische studies die specifiek de impact van het GAPS-dieet op psychosegevoeligheid hebben onderzocht.

Ervaringen met het GAPS-dieet kunnen sterk variëren. Sommige mensen rapporteren verbeteringen in hun symptomen en algehele welzijn, terwijl anderen weinig tot geen veranderingen ervaren. Omdat het dieet zo restrictief is, kan het moeilijk zijn om vol te houden, en er is een risico op voedingstekorten als het niet goed wordt uitgevoerd.

Het is altijd goed om open te staan voor verschillende benaderingen, maar het is essentieel om voorzichtig te zijn en goed geïnformeerd te blijven. Psychosegevoeligheid is complex, dus bespreek nieuwe behandelingsopties met je psych.

Hope this helps!

Greetz Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 21 juni 2024

Gerelateerd

Meer over

GAPS-dieet
Psychosegevoeligheid

Lees ook