Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Is een koolhydraatbeperkt dieet mogelijk bij lithiumgebruik?

Vraag

Door psychofarmaca en een verhoogde inname van calorierijke producten ben ik 20 kg aangekomen in twee jaar. Via een koolhydraat beperkt dieet, de strenge variant (30 tot 50 gram koolhydraten per dag), ben ik 10 kg afgevallen in 8 weken.

Nu ben ik herstart met Lithium, ik gebruik 400 mg (in opbouw). Een koolhydraatbeperkt dieet is rijk aan eiwitten. Dat belast de nieren, Lithium belast de nieren ook. Mijn diëtiste dacht aanvankelijk dat dit niet gecombineerd mocht worden, iets met de Natrium en Kalium spiegel, waarbij Lithium in het gedrang komt. Later gaf ze aan dat dit toch niet klopt. Mijn psychiater gaf aan dat het wel kon in de combinatie met elkaar, maar dat we de nierfunctie goed moeten monitoren. Ik wil geen onverantwoorde dingen doen die schadelijk kunnen zijn.

Daarom leg ik de vraag voor aan u als expert, kan het wel of beter van niet?

Antwoord

Ik kan niet van een afstand (deze website) een passend persoonlijk advies geven over jouw behandeling. Als er een goede reden is om lithium te nemen voor een bipolaire stemmingsstoornis, dan is het verstandig om daarmee door te gaan, waarbij de balans tussen de gewenste effecten en de ongewenste bijwerkingen altijd een punt van aandacht is in de behandeling. We houden de 12-uurs lithium spiegel altijd goed in de gaten, zeker als andere factoren veranderen (dieet houden, gewichtsverandering, andere medicijnen erbij gebruiken).

De nierfunctie moet tenminste tweemaal per jaar worden gecontroleerd (kreatinine-gehalte in het bloed, en daarvan afgeleid de GFR = Glomerulaire Filtratie Ratio). Het is een goed voornemen om je gewicht op orde te houden, en 10 kg afslanken in 8 weken is een knappe prestatie. Of daarvoor strenge dieetmaatregelen nodig blijven, of een meer algemene aanpassing van leefstijl (voeding en activiteit) kan ik niet beoordelen. Het laatste heeft op den duur de voorkeur, maar dat is natuurlijk een open deur.

Uit een andere vraag bleek dat je ook bezig bent met stoppen met roken. Wat goed dat je zoveel aandacht besteedt aan je gezondheid. Ga zo door!

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 47
Beantwoord door: Ralph Kupka op 12 juni 2019

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Lithium

Lees ook