Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Heeft mijn partner mogelijk een psychose?

Vraag

Ik heb net een filmpje gekeken op YouTube van Bram en herkende zoveel bij mijn (ex) partner: Hij heeft rond de jaarwisseling plotseling onze relatie verbroken en ben sindsdien zoekende naar wat toch met mijn partner aan de hand is. Ik moet ook tot mijn spijt erbij zeggen dat ik ook zie uit onwetendheid dat ik precies datgene deed dat averechts werkt. Communicatie en contact is heel moeizaam en om mee te gaan naar de huisarts is ook nog niet gelukt. De huisarts heb ik slechts angst depressie als vermoeden geuit maar ook door vermoeden van psychose ben ik een paar keer naar de aanschuiftafel geweest van Ypsilon maar ergens viel het kwartje niet tot ik dus dit filmpje keek.

Ik heb toevallig morgen met mijn (ex) partner afgesproken en proberen tot een gesprek te komen. Ik ben van plan om voor vertrek zonder commentaar of mening dit filmpje aan hem te laten zien en horen. Misschien krijgt het een beetje herkenning bij hem. Ik zou zo graag willen dat hij met me naar de huisarts gaat.

Hoe bereik ik hem zodat hij gaat zien dat er iets aan de hand is?

Het heeft de relatie kapot gemaakt terwijl dit zijn eerste en enige langere relatie is die hij gekend heeft. Dan verlaat je deze relatie niet als er geen echte problemen zijn. Door de schok ervan heb ik ook heftig hierop gehandeld want wilde mijn relatie terug en begreep het niet. Alleen dat er iets niet klopt dat wist ik zeker. Het is ook een onzeker persoon en heeft de neiging om zich aan iedereen aan te passen.

Hoe kan ik hem helpen?

Antwoord

Hey wat erg voor je….

De vraag is wat je denkt dat er met hem aan de hand is…

Denk je dat hij in een psychose zit? En daarom de relatie heeft beëindigd?

Of denk je dat er iets anders aan de hand is met hem.

Als er sprake is van een psychose – hoe komt die tot uiting? En wat voor problemen geeft het hem? Kan hij nog werken en met andere mensen verkeren of merken die ook dat er iets aan de hand is?

Met betrekking tot de relatie is het natuurlijk van belang wat hij zelf zegt over het feit dat hij de relatie wilde verbreken. Wat zegt hij daarover? Klinkt dat logisch of psychotisch?

Let me know…

Groet Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 53
Beantwoord door: Jim van Os op 8 augustus 2019

Gerelateerd

Meer over

Naasten

Lees ook