Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Heeft mijn zoon een chronische psychose vanwege black-outs?

Vraag

Hallo Jim,

Mijn zoon van 26 heeft autisme, adhd kenmerken en psychosegevoeligheid. Eind 2014 is hij opgenomen met een ibs. Voor de opname blowde hij heel veel. Hij is 3 weken opgenomen geweest en heeft daarna behandeling gehad met als gevolg dat zijn blowen zeer verminderde. Zo blowde hij soms 2 maanden niet en verder onregelmatig. Maar hij wilde zelf niet helemaal stoppen.

Hij is gaan studeren en is de behandeling hier gestaakt. Wegens recent stoppen met de opleiding, is hij terug. Omdat hij tijdens de opleiding bemerkte dat hij ‘black outs” had tijdens een voordracht, en hij toch meer hulp wilt bij het stoppen met cannabis is hij terecht gekomen bij een instelling. De psychiater daar zegt dat er mogelijk sprake is van een chronische psychose (zij concludeert dat vanwege de black-outs, wat een voorsignaal zou zijn) en dat hij opgenomen dient te worden. Ik ben er erg van geschrokken omdat ik juist blij was dat het al ruim 3 jaar zo goed gaat.

Hij heeft naar mijn idee geen psychose meer gehad. Ik heb nog nooit eerder gehoord van chronische psychose en black-outs als signaal. Mag ik je mening of misschien een artikel wat ik hierover kan lezen?

Daarnaast is mijn vraag of het noodzakelijk is tijdens een verslavingsbehandeling bij iemand met autisme zo diep te gaan wroeten middels diverse therapieën. Mij lijkt dat het ophalen van onrust juist een trigger kan zijn voor het ontstaan van een psychose en dus gevaarlijk. Mag ik ook hierover je mening?

Mocht je nog een ander voorstel hebben voor behandeling bij cannabis, dan graag.

Antwoord

Beste moeder,

Het lijkt me dat er wat verwarring bestaat over (i) wat je zoon wil, (ii) wat de behandelar wil en (iii) wat de zorgbehoefte nou eigenlijk precies is.

Ten eerste: Als hij zich behandelbaar en begeleidbaar opstelt is het per definitie niet nodig om iemand op te nemen.

Het verhaal van de black-outs klinkt niet echt psychotisch, althans ik zou niet weten waarom dat een indicator is van psychose. Het kan zijn dat er iets anders speelt, maar black-outs zijn geen vroegsymptoom van psychose. Black-outs tijdens een voordracht hebben meer met angst te maken, denk ik.

Ik denk dat als zijn hulpvraag is om te stoppen met cannabis, de instelling zijn hulpvraag moet respecteren en hem moet helpen met stoppen met cannabis.

Indien de instelling denkt dat er sprake is van een “chronische psychose” zou het goed zijn als ze duidelijk konden maken (i) waarom ze dat denken, (ii) waarom er dan een opname zou moeten volgen en (iii) waarom ze niet gewoon focussen op zijn hulpvraag: stoppen met cannabis.

Succes! Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 10 mei 2018

Gerelateerd

Meer over

black-out
Hulp & Herstel
Naasten
Verslavingsgevoeligheid

Lees ook