Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Hoe ga ik om met de manisch depressiviteit van mijn moeder?

Vraag

Mijn moeder heeft last van manisch depressiviteit. Hoe kan ik hier het best mee omgaan? Ze haalt bijv. Geen of bijna geen boodschappen, en denkt dat dit niet nodig is, wat wel nodig is anders heeft ze s’avonds geen eten. Toch wil ze persé zelf haar boodschappen doen. Wat zou een goede reactie hierop kunnen zijn van mij?

Ik herken heel veel punten op de site. Corrigeer je iemand of ga je in dingen en gedachten mee?

Antwoord

Beste G,

Het is moeilijk als een van je ouders een psychiatrische aandoening heeft zoals een bipolaire stoornis. Het hangt er ook van af of je moeder in een manische of depressieve episode zit. Daar moet je je reacties op aanpassen. Iemand die depressief is moet aangespoord worden, en heeft soms extra zorg nodig. Iemand die manisch is moet bijgestuurd en afgeremd worden.

Dat levert best vaak spanningen op. Blijf altijd zoveel mogelijk je normale houding als dochter houden. Ik ga nooit mee met onwerkelijke denkbeelden, maar spreek ze alleen maar tegen als het heel vreemd wordt. Anders kies ik liever een ander onderwerp dat meet een gezond thema is. Vergt veel tact en geduld. best moeilijk allemaal.

Als het te erg wordt moet je hulp vragen, want dat kun je niet in je eentje.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 6 juli 2018

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Naasten

Lees ook