Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Hoe kan het dat een depressie ook twee jaar duurt, terwijl je toch antidepressiva gebruikt?

Vraag

Hoe kan het dat je twee jaar in een hypomanie zit en dan komt de depressie die vervolgens ook twee jaar duurt, waarvan je toch antidepressiva gebruikt?

Antwoord

Het verloop van stemmingsstoornissen heeft grote verschillen tussen mensen. Soms duurt een depressie maar een paar dagen, en soms dus veel langer zoals jij hebt ervaren. Dat geldt ook voor (hypo)manie.

Als een behandeling (bijvoorbeeld met een antidepressivum, maar dat geldt ook voor een psychologische behandeling) na enige tijd niet blijkt te werken, moet je met je behandelaar in gesprek over een andere aanpak. In geval van medicatie is er een ruime keuze, en kijk je samen wat eerder wel en niet succesvol is geweest.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 58
Beantwoord door: Ralph Kupka op 2 september 2019

Gerelateerd

Meer over

antidepressiva
Medicatie

Lees ook