Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe kom ik af van herinneringen van mijn psychose‘s?

Vraag

Na enkele psychose’s, o.a. (vermoedelijk) door alcoholverslaving ben ik gedwongen opgenomen. Eerst drie maanden in het ziekenhuis, daarna drie maanden op een andere afdeling van de psychiatrie en daarna drie maanden in een dubbele diagnose kliniek. Gelukkig heb ik inmiddels mijn leven weer opgepakt, ben weer terug op mijn werk en mijn kinderen wonen eigenlijk gelijk na thuiskomst weer bij mij. (Ik ben een alleenstaande moeder, zonder “hulp”, zeg maar)

Alleen ik zet een masker op, merk ik. Nergens heb ik meer zin in. Ik blijf al die herinneringen van mijn psychoses houden en voel me zachtst gezegd niet fijn. Je zou zeggen: ‘ga naar de huisarts’, oid. Maar na vreselijke ervaringen met hulpverlening, vooral wat betreft de kinderen, wil ik geen enkel risico nemen.

Daarnaast heb ik een goede baan. Ik ben bang dat als ik iets in deze trant ergens meld, alles kwijt te kunnen raken. Is er een manier zelf, zonder het ergens te melden, om van deze herinneringen af te komen?

Bij voorbaat hartelijk dank voor een eventueel antwoord!

Antwoord

Dank voor schrijven - wow je bent een echte survivor!

Je hebt zo enorm veel meegemaakt dat het verwerken achter is gebleven en je nog allerlei onverwerkte beelden in je bewustzijn krijgt geprojecteerd.

Een trauma-gerelateerde therapie als EMDR kan daar bij helpen.

Je kunt via het web een psycholoog zoeken om EMDR bij te doen (weet niet waar je woont - maar kan overal in principe) en dan kijken met de psycholoog of je een huisartsverwijzing nodig hebt. Kan eventueel pro-forma makkelijke gehaald worden bij huisarts zonder dat je veel hoeft te vertellen.

Hope this helps!

Groet Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 33
Beantwoord door: Jim van Os op 6 mei 2020

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook