Main content

Vraag

Graag zou ik willen weten hoe lang een psychose kan aanhouden als het niet behandeld wordt met medicatie. Het is onduidelijk in welk kader deze psychose geplaatst kan worden. De psychose is mogelijk veroorzaakt door het stoppen met antidepressiva, bipolaire gevoeligheid en/of gebruik van cannabis.

Ik ben een familielid van iemand die nu een psychose meemaakt. Is het goed dat iemand zich realiseert dat anderen niet zijn ideeën hebben?

Antwoord

Hey L.,

Een psychose zonder medicatie kan binnen een week weg zijn of een jaar of langer aanhouden. Er is geen precies antwoord op te geven, behalve dat je ook zonder medicatie uit de psychose kan komen.

Het is over het algemeen niet zinvol om iemand te proberen overtuigen dat anderen zijn ideeën niet hebben. Het maakt het meestal alleen maar erger, dus niet doen. Beter 'common ground' vinden en over dingen proberen te praten waar jullie het wel over eens zijn. De 'rare' dingen beter negeren, niet op in gaan of proberen te overtuigen. Zie onze 'tips' over omgaan met psychose...

Hope this helps!

Greetz Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Kijk hier voor informatie voor naasten:

Ypsilon - vereniging voor naasten

Lees meer over de fasen van psychose en herstel:

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 20 april 2020
  • Deel deze pagina: