Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe moet ik seksuele uitspraken interpreteren tijdens psychose?

Vraag

Een vriend van me kreeg een psychose, hij was verward, boos, en wilde van het balkon springen. Hij stelde zich agressief op naar zijn ouders die op dit moment aanwezig waren. Ik heb hem kunnen kalmeren en bij mij voelde hij zich veilig.

Wel was ik verbaasd dat hij me in een keer vastpakte, met me wilde kussen en vroeg of we zouden gaan neuken. Hij was de tijd er voor al heel druk, zag complotten, oplossingen voor allerlei problemen, was situaties, anderen en zichzelf aan het over-analyseren. Verder had hij veel verdriet waarbij ik hem probeerde te steunen en te troosten en er gewoon te zijn, wat lukte. Op een moment zei hij dat hij aan mij de meeste waarde hechtte op dit moment, hij voelt zich bij me thuis en op zijn gemak, ik heb de afgelopen jaren veel voor hem gedaan en betekend.

Mijn vraag is of de opmerking van hem over neuken met mij (ik ben 18 jaar ouder dan hem) valt onder de noemer intrusie. Hij heeft verschillende relaties met meisjes gehad, maar ik heb ook gemerkt dat hij de laatste tijd merkte dat hij wellicht een beetje bi is.

Mijn volgende vraag is hoe ik hier mee om moet gaan en hoe ik er op dit moment en later voor hem kan zijn. Men heeft me bij het GGZ op dit moment de toegang ontzegd omdat hij erg ongeremd, druk en emotioneel reageert als ik op bezoek kom en dit zorgt voor onrust op de afdeling.

Antwoord

Dank voor je verhaal en vraag.

Ik denk dat de beste hypothese is dat er bij hem sprake is van expressie van een onderliggende bipolaire manische gevoeligheid, en dat zijn uitspraken en gedrag gezien moeten worden in dat licht.

Als je overmand bent door je maniforme bipolaire gevoeligheid is er sprake van partiële wilsonbekwaamheid (weet de persoon niet goed wat hij doet) en in dat licht denk ik kan voorlopig ook zijn gedrag en uitspraken het beste bezien worden.

Wellicht is er onderliggend ook biseksualiteit maar dat op zich is helemaal niet bijzonder en vergt ook verder geen speciale aanpassing aan jouw kant (iedereen heeft zijn eigen seksuele voorkeur of voorkeuren – dat maakt voor het sociale verkeer niets uit).

Waar het om gaat is dat zijn gedrag en uitspraken werden gedaan tijdens een episode van partiële wilsonbekwaamheid, en dat kun je iemand niet aanrekenen.

Het beste is dus gewoon wachten totdat de maniforme episode gaat liggen en hem helpen over de schaamte heen te komen.

Dank voor hulp en betrokkenheid, ondertussen.

Groet Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 43
Beantwoord door: Jim van Os op 20 mei 2019

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Naasten
seksualiteit

Lees ook