Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Rik Verwijen is opgeleid ervaringsdeskundige bij Howie the Harp. Zijn voornaamste problematische ervaringen gaan over depressie, angst, en ‘de spirituele crisis’. Rik is thuis in het syndroom van Asperger, (rand)psychotische klachten, OCD en middelengebruik. Het thema spiritualiteit, in brede zin, is een leidraad in zijn leven.

Hoe ga ik om met de wanen van mijn zoon?

Vraag

Hallo mijn zoon heeft een vorm van autisme en is hooggevoelig (hsp).

Hij heeft nu 4 maanden zyprexa 17,5 mg. De wanen komen er nog steeds door. Blijft volharden in gedachten zoals de matrix en de maya’s, iets in de tijdlijn wat hij moet rechtzetten.

Hij geeft zichzelf de schuld van iets wat hij ooit in een vorig leven heeft misdaan. Universum en kosmos en zielepijn lichamelijk te voelen.

Ook heeft hij het over het verliezen van een tweelinghelft. Boos op god dat hij z’n zoon dit aandoet. Hij is niet echt gelovig. Weer een verhaal dat hij is zoals Job in de bijbel. Heeft het ook over heimwee naar waar hij vandaan komt , wil naar z’n eigen mensen. Pleiaden enz enz.

Werkelijk chaos. Weet je misschien of er iets met EMDR te verhelpen is. In ieder geval wat verlichting. Ik heb nog nooit iemand met autisme en of schizofrenie dit soort gedachten gehoord of gelezen.

Hij verteld zo overtuigend dat ik ga denken dat hij niet goed gereïncarneerd is? Soms denkt hij dat ook. Het gevoel dat als hij opstaat is dat armen hem naar beneden sleuren. Hij vindt dit alles een hel.

Antwoord

Fijn dat je me deze vraag stelt. Ik voel direct verbondenheid. Ik ben bekend met het syndroom van Asperger (ASS) en HSP, en gebruik aripiprazol (Abilify). Ook ik ben lang door dergelijke theorieën bevangen geweest. Zielspijn, levenspijn, heeft als een rode draad door mijn leven gelopen.

Daarnaast lijkt het me akelig om je zoon zo te zien, als vader.
Ik denk dat je niet teveel moet schrikken van de wanen. Ik zie dit als potentie. Je zoon is duidelijk spiritueel aangelegd.

Hij is gevoelig voor invloeden die hem in spiritueel opzicht prikkelen. Belangrijk is dat je oprecht naar hem luistert, er voor hem bent. Je hoeft het niet allemaal te begrijpen. In mijn optiek is het belangrijk dat je niet ingaat tegen de overtuigingen van je zoon, maar er ook niet teveel in meegaat. Dergelijke theorieën zijn niet rationeel te weerleggen.

Wat ik denk dat je zoon nodig heeft, is meer in contact met zijn gevoel komen. Meer in contact komen met het Aardse. Ik heb zelf lange tijd op een zorgtuin rond gelopen, waar ik het gras maaide, schoffelde, planten verzorgde, klusjes deed, in de natuur rondliep. Het heeft mij geholpen om wat tot rust te komen.

Ik denk dat EMDR zeker kan helpen. Wellicht is hij op een zeker niveau getraumatiseerd. Hij kan woorden geven aan zijn ervaren trauma, dus kan een EMDR-therapeut daar waarschijnlijk ook iets mee.

Verder denk ik aan coaching. Het is belangrijk dat hij zijn verhaal kan vertellen aan iemand die hem niet veroordeeld, maar hem probeert en kan begrijpen. Een zingevingscoach of spiritueel coach kan erg op zijn plek zijn.

Wat betreft medicatie; ik denk dat antipsychotica kunnen helpen. En dan niet om iets te onderdrukken, maar om enige structuur aan te brengen. Wanneer Zyprexa niet het gewenste effect heeft, zou ik je aanraden om in overleg met je zoon en een arts eens te kijken naar een klassiek antipsychoticum.

Daar heb ikzelf baat bij gehad in tijden waarin ik teveel opging in het niet-Aardse. Het neemt wellicht de overtuigingen niet weg, maar kan wel zorgen voor wat structuur, rust, overzicht.

Ik zou me geen zorgen maken over zaken als wel of niet goed gereïncarneerd. Ik geloof dat we hier op Aarde zijn omdat we hier moeten zijn. Heling is mogelijk. De weg is misschien moeizaam, maar hou vertrouwen in de situatie.

Het is waarschijnlijk dat je zoon helemaal goed terecht gaat komen.

Tot slot; het is van belang dat je aan de bel durft te trekken wanneer je je ernstig zorgen maakt. Wanneer de situatie serieus uit de hand dreigt te lopen, schakel dan hulp in.

Ik wil jou en je zoon veel succes wensen.

Beantwoord door: Rik Verweijen op 24 maart 2018

Gerelateerd

Meer over

Naasten
wanen

Lees ook