Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Ypsilon komt op voor familieleden en naasten van mensen met een (ernstige) psychische aandoening. Het adviesdienstteam van Ypsilon ondersteunt familieleden en naasten, luistert, verwijst naar hulp en denkt mee over ieders persoonlijke situatie. 

Hoe kunnen wij onze psychosegevoelige zoon helpen?

Vraag

Beste Ypsilon,

Mijn zoon is 35 en heeft vijf jaar geleden een psychose gehad. Hij heeft daarvoor risperidon geslikt en verschillende therapieën gehad.

Ruim een jaar geleden is hij gestopt met medicatie. Vanwege psychotische en depressieve klachten is hij onlangs weer begonnen met het slikken van risperidon. Hij kan pas over een half jaar terecht voor therapie bij de GGZ. Wel gaat hij nu iedere week naar de praktijkondersteuner.

Ik ben heel bezorgd en bang dat hij weer een psychose krijgt. Ik vind het lastig hiermee om te gaan. Ik wil dat hij beter wordt, maar hij moet ook het gevoel houden dat hij mij kan vertrouwen en bij mij zijn verhaal kwijt kan.

Hebben jullie tips voor ons als ouders?

Bij voorbaat dank.

 

Antwoord

Beste A.,

Ik kan me heel goed voorstellen dat je je ontzettend zorgen maakt om je zoon. Het is ook niet niks wat hem en jullie als ouders overkomt. Is hij indertijd in overleg met zijn behandelaar met de medicatie gestopt? Het is goed dat hij trouw iedere week naar de praktijkondersteuner gaat, een professional die hem dus op regelmatige basis ziet. Mogen jullie ook contact hebben met de praktijkondersteuner, is je zoon daarmee akkoord? Ook jullie kunnen aankloppen bij de praktijkondersteuner voor eigen ondersteuning met al jullie vragen en twijfels.

Help! Psychose in de familie‘ is een brochure van Ypsilon. Ypsilon is de vereniging voor naasten van mensen met een psychotische kwetsbaarheid. In die brochure worden o.a. tips gegeven voor de omgang met psychotisch kwetsbare mensen. Belangrijk is om te proberen contact te blijven houden, goed te luisteren, grenzen te stellen en geen verwijten te maken. Dit is de beste basis om zijn vertrouwen te blijven houden.

Op de site van Ypsilon kunt u veel informatie vinden, waaronder voor naasten.
Daar staat ook het nummer van de Adviesdienst, die alle werkdagen bereikbaar is tussen 10.00 en 16.00 uur: 088-0002120.

Er is ook de site Naasten in Kracht. De kern van deze site zijn de ervaringsverhalen van naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid. Er worden ook adviezen en tips gegeven. Naasten in Kracht biedt ook online schrijfhulp bij het schrijven van het eigen verhaal.

Ik hoop u zo enigszins op weg te hebben geholpen.

Met vriendelijke groet,

Ypsilon

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Ypsilon op 30 augustus 2020

Gerelateerd

Meer over

Naasten
Psychosegevoeligheid

Lees ook