Main content

Vraag

Hallo,

Door een zware burn-out met veel angstklachten slik ik sinds drie maanden 7.5 mg lorazepam.

Ik ben de lorazepam aan het afbouwen met taperingstrips. Dit loopt tot nu toe erg goed.

Om in het begin mijn onrust en slaap wat te verbeteren slik ik ook nog 50 mg quetiapine. Ik merk dat ik door deze dosering ’s ochtends erg moeilijk op gang kom. Nu mijn burn-out aan het herstellen is merk ik dat ik meer wil gaan ondernemen, maar dit houdt de quetiapine een beetje tegen.

Mijn vraag: is het verstandig om de afbouw van lorazepam even te staken om eerst de quetiapine te halveren? Vervolgens zal ik dan uiteraard weer doorgaan met de taperingstrips lorazepam.

Ik hoor het graag.

Antwoord

Beste H.,

Je vraag is ook voor andere mensen die meerdere medicijnen willen gaan afbouwen van belang. Hoe kun je dat het beste doen? Duidelijke richtlijnen hiervoor zijn er niet. Daarom is dit iets waar je samen met je behandelaar een beslissing over moet nemen. Een paar overwegingen hierbij:

  • Probeer medicijnen één voor één af te bouwen. Dus niet twee of meer medicijnen tegelijk. Tenzij er medische redenen zijn om wel meerdere medicijnen tegelijk af te bouwen of in één keer te stoppen.
  • Welk medicijn bouw je als eerste af? Hierover is in richtlijnen weinig of niets te vinden. Daarom is dit iets om met je behandelaar te bespreken en waarbij je eigen wensen en voorkeuren meetellen. Er kan bijvoorbeeld voor worden gekozen om het medicijn dat voor jou het moeilijkst is om af te bouwen tot het laatst te bewaren. Of om te beginnen met het medicijn waarvan je graag als eerste af wilt.
  • Ten slotte: bouw ieder medicijn zorgvuldig af. Dat wil zeggen, doe dat geleidelijk en in voldoende kleine stappen. En neem voor het afbouwen voldoende tijd. Met de standaard medicatie die farmaceutische bedrijven leveren is het voor jou en je behandelaar niet heel makkelijk om dit goed te doen. Met behulp van taperingstrips (afbouwmedicatie) kan dit heel goed.

Op basis van deze overwegingen kom je vanzelf bij het antwoord op jouw vraag over het stopzetten van de afbouw van lorazepam om eerst quetiapine te gaan afbouwen. Ik kan geen reden bedenken waarom dat niet zou kunnen.

Bespreek dit met je behandelaar, dan hoop ik dat je zowel met je lorazepam als met je quetiapine op een goede manier zult kunnen stoppen.

Vriendelijke groet,

Peter


Logo biografie Peter Groot

Dr. Peter C. Groot, onderzoeker en ervaringsdeskundige, User Research Centre, Utrecht University UMC.

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE: (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Peter Groot op 24 juli 2020
  • Deel deze pagina: