Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Hoe snel kan ik quetiapine afbouwen?

Vraag

Ik slik al jaren quetiapine 200 mg voor het slapen gaan (ik heb bipoilaire stoornis, maar gelukkig ben ik al jaren stabiel). Tot afgelopen zomer met het extreme warme weer schoot ik ineens in een hypomanie (na 20 jaar). De laatste diepe depressie is van ongeveer 10 jaar geleden. Dus dat was wel even schrikken. Omdat ik niet sliep kreeg ik allerlei medicatie, waaronder lorazepam en temazepam en de quetiapine werd opgehoogd van 200mg gewoon en 800 mb XR. Ook werd er gestart met Lithium. Nu de Litium een goede bloedspiegel heeft en ik weer normale uren slaap, wordt er begonnen met afbouwen van al de extra medicatie. Ik merk dat ik last heb met het afbouwen van quetiapine 150 mg per 14 dagen. Ik wordt er wiebelig van en kan om het minste of geringste huilen.. In dit tempo ben ik nog in december aan het afbouwen. Kan ik niet ineens met alles stoppen en zo een paar moeilijke dagen hebben en het dan achter de rug hebben?

Antwoord

Het afbouwen van medicatie (zeker als het gaat om psychofarmaca) gaat vaak gepaard met vervelende onttrekkingsverschijnselen. Een langzame afbouw is daarom de beste manier, ook al duurt dat langer. 'Cold Turkey' ineens stoppen kan ik je echt afraden. Een tempo van 150 mg quetiapine per 14 dagen is al vrij snel. Dan zou ik er liever 50 mg per week van maken, dan zijn de overgangen wat geleidelijker. Moet je wel de gereguleerde afgifte gebruiken. Bespreek het nog eens met je psychiater. Doorzetten en volhouden!

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 544
Beantwoord door: Ralph Kupka op 17 maart 2020

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Medicatie

Lees ook