Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Hoe verwerk ik oude trauma’s?

Vraag

Ik ben opgenomen met RM zonder advocaat. Ik heb een zwaar dramatisch leven achter de rug. Ik ben ten einde raad. Een advocaat van hier zou mijn dossier bestuderen en mij terug bellen niet gebeurd. Ik heb NOOIT psychotherapie gehad.

Ik wil hieruit en een normaal leven opbouwen. Wat te doen?

Ik ben NIET psychotisch, alleen intens verdrietig. WAT TE DOEN? Ben moeder van 4 prachtige kinderen en vele kleinkinderen.

Antwoord

Beste J,

Uit wat je schrijft blijkt dat je veel hebt meegemaakt, en dat de loop van je leven daardoor erg is bepaald. Kennelijk sluit de hulp die je momenteel krijgt niet goed aan op wat je nodig hebt. Gespreksbehandelingen kunnen veel narigheid uit het verleden niet rechtzetten, maar soms wel een beter plek geven. Het gat er dan vooral om hoe je verder kunt ondanks dat wat je vroeger (of meer recent) hebt meegemaakt.

Medicijnen kunnen tijdelijk helpen om angsten te verminderen. Het is belangrijk om haalbare doelen te stellen en realistische verwachtingen te hebben. Wat wil je op de korte termijn bereiken, en wat op de wat langere termijn? Op die manier kunnen jij en je behandelaren meer grip krijgen op je problemen, en je weer op weg helpen.

Neem op een rustig moment het behandelplan nog eens door en pas het aan. Ik hoop dat je zo weer wat richting vindt om verder te gaan.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Trauma

Lees ook