Main content

Vraag

Hoe weet je of iemand een Kundalinicrisis heeft? En wat kun je doen om eruit te komen?

Antwoord

Een kundalini-crisis betekent zoveel dat er té veel energie vrijkomt in ongeveer het bekkengebied van het lichaam en zich hier vanuit een weg omhoog baant, ongeveer 'langs' de ruggengraat. Hierdoor kunnen tal van problemen, ook psychische en psychiatrische klachten ontstaan.

Zo'n crisis kan ontstaan door het doen van gevorderde meditatietechnieken terwijl iemand daar eigenlijk nog niet helemaal klaar voor is. Bijvoorbeeld omdat er onvoldoende technieken zijn aangeleerd om de energie die bij bepaalde soorten van meditatie vrijkomt, goed te reguleren. Of doordat er onvoldoende gronding aanwezig is.

In je vraag, geef je te weinig informatie voor mij om veel meer te zeggen dan bovenstaande algemene uitleg. Maar een criterium om te overwegen of er mogelijk sprake is van een kundalini-crisis, is of iemand bezig is geweest met verschillende spirituele oefeningen en praktijken voordat de crisis begon.

Overigens is het omgekeerd niet zo, dat een crisis die ontstaat na bezig te zijn geweest met spirituele oefeningen, betekent dat de kundalini-stroom 'ontvlamd' is.

Mijn advies is om deze website eens te bekijken.

Hopelijk kun je met die informatie wat verder komen in het vinden van een antwoord op je vraag.

Veel succes en hartelijke groet,

Timo


Logo biografie Timo van Kempen

Timo van Kempen heeft ruim 30 jaar werkervaring in de GGZ als verpleegkundige, sociotherapeut en runningtherapeut. Ook werkt hij als Logotherapeut en Geestelijk Verzorger. Zijn expertisen bij PsychoseNet zijn vragen over zingeving, levensbeschouwing, spiritualiteit en religie.

 

Meer informatie over psychose:

Meer lezen over meditatie en mindfullness?

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 57
Beantwoord door: Timo van Kempen op 2 augustus 2019
  • Deel deze pagina: