Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Hoe wordt een psychische diagnose gesteld?

Vraag

Ik denk dat ik misschien een bipolaire stoornis heb. Ik ben bang dat als ik dat tegen mijn psycholoog zeg, ze het niet met me eens is. En dat het dan lijkt alsof ik zielig doe en me aanstel. ik vraag me af hoe het normaal werkt met het krijgen van een diagnose. Wat moet ik doen?  Alvast bedankt.

Antwoord

Een psychische diagnose wordt gesteld door je klachten te bespreken met een psycholoog of een psychiater. Het verloop van de klachten in de tijd is daarbij van belang. Het zou me verbazen als je daarin niet serieus genomen zou worden. Iemand die zijn klachten of problemen eerlijk vertelt is nooit een aansteller. Soms duurt het wel even voordat het patroon van de klachten zo duidelijk wordt dat er een diagnose gesteld kan worden. Dat wil niet zeggen dat je in de tussentijd niet begrepen of geholpen zou kunnen worden.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 18
Beantwoord door: Ralph Kupka op 8 maart 2020

Gerelateerd

Meer over

Overig

Lees ook